Поліцейські застерігають громадян від потрапляння до поширеної аферистської схеми.

Її суть полягає в тому, що до потерпілого телефонує шахрай, представляється лікарем, адвокатом, правоохоронцем і повідомляє, що близька людина або потрапила у ДТП, або має великі неприємності, для вирішення яких негайно потрібні гроші. Під психологічним тиском люди готові віддати останню копійку за порятунок рідних.

Так, наприклад, до 85-річної жительки Старокостянтинова зателефонував невідомий чоловік і назвався лікарем. Зловмисник повідомив, що її донька потрапила у ДТП й терміново потрібні гроші на її лікування. Налякана пенсіонерка погодилася передати гроші і назвала «псевдолікарю» свою адресу. За деякий час шахрай приїхав до старенької, і вона передала йому 11 тисяч доларів США. Поліцейські затримали зловмисника. Його засуджено до 6 років ув’язнення.
А у Віньківцях 49-річна місцева жителька, отримала дзвінок від шахрая, який представився правоохоронцем. Зловмисник повідомив жінці, що її донька травмувала дівчинку і, аби не порушувати кримінального провадження, необхідно відшкодувати потерпілій стороні 55 тисяч гривень. Для більшої переконливості, слухавку взяла “донька”, яка плакала та просила матір про допомогу. Схвильована жінка переказала необхідну суму на вказаний банківський рахунок. І тільки згодом вона зрозуміла, що її ошукали.
Такі випадки не є поодинокими. Тож, аби не потрапити в пастку до шахраїв, поліцейські радять дотримуватися таких правил:
* З пересторогою ставтеся до дзвінків з невідомих номерів.
* Не варто піддаватися емоціям – саме цього намагаються досягнути аферисти.
* Запитуйте додаткову інформацію щодо вашого родича, зазвичай зловмисники діють навмання і не знають особистих даних людини.
* Обов’язково передзвоніть близькій людині і запитайте, чи все в неї добре.
* Якщо не додзвонилися, не виконуйте вказівки незнайомця, нікому не передавайте гроші та не переказуйте кошти на невідомі банківські рахунки.
* Зверніться до установи, поліції чи в лікарню, де, за словами того, хто вам телефонує, знаходиться ваш родич, і перепитайте, чи він дійсно в них.