Вони видають себе за банкірів, покупців товарів, орендаторів житла. Та й загалом у шахраїв сучасної доби стільки ролей. Ким лише не прикидаються, щоб одурманити довірливих та заволодіти їхніми грошима.

У Старокостянтинові, до прикладу, до 55-річного місцевого жителя зателефонувала невідома, яка назвалася працівником служби безпеки банку. Під приводом розблокування банківської картки, шахрайка випитала реквізити, після чого зникло із картки 60 700 гривень. А в селі Григорівка так само 28-річний місцевий житель втратив 21 тисячу гривень. На Городоччині невідома особа зателефонувала до місцевої жительки і, знову-таки назвавшись працівником банку, під приводом недопущення несанкціонованого зняття коштів заволоділа 29 900 гривнями, які заявниця перерахувала через мобільний додаток свого банку на приватний рахунок.
Розповсюджені серед шахраїв і афери з орендою житла. У місті Славута місцева жителька натрапила на оголошення про здачу в оренду квартири і зателефонувала до «власника». Той попросив передоплату в розмірі 7500 гривень. Після переказу коштів зв’язок з орендодавцем перервався. Саме тому працівники поліції радять не здійснювати передоплату, не побачивши житла, з’ясувати особу власника помешкання та укладати договір оренди.
Нещодавно до 74-річного жителя обласного центру зателефонував шахрай, який представився працівником АЗС та запропонував пенсіонеру придбати пальне за зниженими цінами. Пропозиція була дуже вигідною, тож потерпілий переказав 5 тисяч гривень і лише згодом зрозумів, що його ошукали.
«Занадто низькі ціни — це привід задуматися, чи не шахраї намагаються ввести вас в оману. Аби вберегтися від зловмисників, не переказуйте кошти за товар наперед, навіть якщо пропозиція дуже приваблива, — каже речниця Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області Інна Глега. — Не варто на це «купуватися».
Користуючись довірливістю або неуважністю людей, шахраї змушують передавати особисту інформацію про себе для подальшого її використання у зловмисних цілях, випитують персональні дані, які дають доступ до онлайн-банкінгу, сервісів із переказу або обміну валюти, інтернет-магазинів, сторінок у соціальних мережах тощо. Будьте пильними і не давайте шахраям ошукати вас», — наголошує вона.