Нещодавно ми розповідали на сторінках нашої газети, як шахраї виманюють гроші, повідомляючи про соцвиплати для українців під час війни. Наша читачка Іванна Білоус, продовжуючи цю тему, розповідає в листі до редакції, як зіткнулася з таким видом шахрайства.

«Кілька днів тому мені полізла реклама у стрічці новин про виплату кожному українцю на суму 9600 гривень. Добре, що я була поінформована про цю шахрайську схему, тому й не піддалася їй. Проте спробую проаналізувати, як можна виявити таке шахрайство.
На перший погляд, повідомлення від відомого телеканалу. Так, канал Україна медіа 24 дуже схожий на відомий «Україна 24», але якщо придивитися, то видно, що це реклама. Також канал не верифікований (немає синьої галочки), а, натиснувши на посилання самого каналу — бачу, що сторінку вже «розкусили».
У повідомленні є посилання нібито на «підписаний закон». Але насправді немає ні назви закону, ні дати. У заголовку — головний гачок — гарненька сума, що не може не зацікавити, та обіцянка «кожному українцю отримати виплати». Ну і великий шрифт, щоб привернути увагу.
Розмістили й коментарі, в яких добре постаралися ботоферми. Аж двісті з лишком коментарів — і всі протягом останніх двох годин! Причому, всі пишуть, що вже отримали гроші, і у всіх знайшлися добрі сусіди або друзі, які підказали, що таке дають. До речі, перевірила кілька акаунтів горе-коментаторів — майже у всіх порожні, це свіжостворені сторінки.
Далі, з цікавості, перейшла за посиланням (не робіть такого, це може бути небезпечно!). Запитали мою електронну пошту і пароль. Звісно, я їх вигадала, щоб побачити, що ж буде далі. Зрозумівши, мабуть, що моя пошта недійсна, тут же жирним червоним шрифтом написали, щоб я забрала свою виплату, натиснувши на кнопку «Зв’язатися з юристом». На цьому я зупинилася, бо невідомо, яким чином зі мною мав зв’язатися юрист.
Найімовірніше, там ще потрібно було б вказати номер телефону, а потім і дані банківської картки... Тоді — ти в пастці.
Будьте обережні, друзі! Не ведіться на сумнівну рекламу. Вірте тільки офіційним джерелам і дуже уважно перевіряйте інформацію, перш ніж щось зробити чи поширити її», — повідомляє читачка, яка не піддалася на хитрощі шахраїв. Заманити легкими грошима — це хід, який зловмисники використовують все частіше. Головне для них — дізнатися дані вашої банківської картки — і справу зроблено. Будьте обачними, розсудливими, закликають працівники поліції. Не дозволяйте шахраям ошукати вас через надмірну довірливість.