Зловмисники вдаються до різних способів обману, аби лише отримати легкі гроші від довірливих громадян. Часто вони пропонують «послуги» в пошуку роботи за кордоном та виготовленні необхідних документів. За це вони беруть з потерпілих кругленьку суму, а, отримавши гроші, – не виходять на зв’язок, розповідають хмельницькі поліцейські. У шахрайські сіті потрапила 32-річна жителька Гуменецької тергромади. В одному із месенджерів побачила повідомлення, що їй можуть допомогти з працевлаштуванням в одній із країн Європи. Для виготовлення необхідних документів, щоправда, треба переказати кошти, і жінка зможе поїхати на роботу. Вона повірила та надіслала на вказаний шахраєм рахунок 20000 гривень. Після отримання грошей зловмисник на зв’язок більше не виходив. За цим фактом поліцейські проводять розслідування та закликають не переказувати кошти невідомим особам.

Також правоохоронці наголошують бути обачними під час онлайн-знайомств, адже за привабливими профілями досить часто ховаються кмітливі шахраї, які знають не один десяток способів, як витягти із жертви чималеньку суму.
Це трапилося і з молодим чоловіком із Кам’янця-Подільського, який втратив понад 55 тисяч гривень. У телеграм-каналі для знайомств він зустрів симпатичну дівчину. В них зав’язалося спілкування. Одного разу вона надіслала йому своє інтимне фото. Після цього до потерпілого зателефонував незнайомець і назвався другом дівчини. Він повідомив, що вона нібито неповнолітня, і тому через такі фото в хлопця можуть бути серйозні проблеми із законом. Для того, щоб «владнати питання», зловмисник озвучив потерпілому суму. Схвильований чоловік надіслав на рахунок афериста понад 55 тисяч гривень. Згодом, трохи заспокоївшись, потерпілий зрозумів, що жодних протиправних дій не вчиняв і що його просто ошукали аферисти. Тож звернувся із заявою до поліції.
Поширені серед шахраїв і махінації з житлом. Нещодавно хмельницькі поліцейські оголосили підозру зловмисниці, яка під приводом оренди житла ошукала майже 60 громадян. Жінка розміщувала онлайн-оголошення про оренду неіснуючих котеджів для відпочинку в Карпатах. Для бронювання помешкання потерпілі перераховували їй завдаток, та згодом «орендодавиця» припиняла виходити на зв’язок. Як з’ясувалося, 25-річна львів’янка знайшла свій спосіб заробітку. Вона вимагала сплатити вартість житла за одну–дві доби наперед, відтак передоплата становила від 2000 гривень. Були й ті, хто розраховувався за весь відпочинок наперед. Отримавши кошти, зловмисниця або одразу припиняла виходити на зв’язок, або ж продовжувала спілкування і навіть скидала замовникам геолокацію, де нібито розташований котедж. Однак, коли потерпілі приїжджали на місце, бачили, що такого будинку немає.
Тож, щоб не бути ошуканими, щоб не потрапити в шахрайські сіті, будьте обачними і не надто довірливими до незнайомців.