Мобілізація сьогодні турбує велику кількість чоловіків, а тому медіа й соціальні мережі пишуть про це дедалі частіше, а іноді продукують досить специфічний контент.
Одним із таких явищ стало виникнення окремого сегменту телеграм-каналів, які спеціалізуються на інформуванні про видачу повісток. Українські правоохоронці регулярно блокують такі телеграм-канали та притягують до відповідальності їхніх адміністраторів. Вказані канали є небезпечними тим, що можуть використовуватися представниками країни-агресора.

Небезпека таких медіа ще в тому, що їх адмініструють аноніми. Відтак, неможливо з’ясувати мету створення конкретних повісткових каналів та верифікувати інформацію, яку вони публікують.
Експерти наголошують: «Те, що сьогодні розповсюджується у соцмережах більше схоже на чергову ворожу ІПСО, яка вміло використовується спецслужбами рф».
У таких медіа просуваються наративи, спрямовані на посилення регіональних, соціальних та інших розколів в українському суспільстві, недовіри до військово-політичного керівництва країни.

Розповсюдження цих наративів має на меті:
посіяти сумніви щодо законності загальної мобілізації;
запевнити українців у вибірковості, а отже несправедливості мобілізації;
нормалізувати різні практики ухилу від мобілізації;
підірвати рівень довіри до Збройних сил України.

На що варто звернути увагу?
поширення неперевіреної інформації здійснюватися свідомо з метою розгону телеграм-каналів або посіяння паніки серед населення;
провокації в обговореннях (на таких каналах можуть сидіти провокатори, які поширюють тексти з методичок про «незаконність воєнного стану», «незаконність виїзду за кордон», «здачу керівниками ОСББ, працедавцями військкоматам всіх», послідовність дій під час виписування повістки та ін);
запитання користувачів про адреси військкоматів або місця масового перебування людей;
використання недостовірних фото з інших міст з метою створення ефекту масовості мобілізації;
підозрілих користувачів з якими вступаєте в переписку.

Функціонують канали досить просто: громадяни надсилають на адресу телеграм-бота свої повідомлення про місце й час, де вони нібито бачили роздачу повіток працівниками ТЦК та СП. Такі повідомлення в анонімному режимі транслюються на каналі.
Окрім боту користувачі обмінюються в чаті повідомленнями про актуальні місця вручення повісток представниками ТЦК та СП.
Основна мета таких телеграм-каналів – проінформувати де вручають повістки. Їх автори вдаються до використання специфічного сленгу, який на їх думку замаскує протиправну діяльність та знімить відповідальність.

Яке покарання загрожує адміністраторам таких Тelegram-каналів?

За це передбачена кримінальна відповідальність за ст. 114-1 Кримінального Кодексу України (Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період – карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років).
Ця категорія злочинів відноситься до злочинів проти основ національної безпеки України.