Служба безпеки заблокувала нові схеми ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку. У результаті комплексних заходів у різних регіонах України затримано організаторів оборудок, які продавали військовозобов’язаним підроблені документи для втечі до Євросоюзу. Вартість підробки становила до 16 тис. американських доларів.

Так, на Хмельниччині:
ліквідовано ще одну схему нелегальної міграції за кордон. До її організації причетні лікар-психіатр військового шпиталю та представниця військово-лікарської комісії, які продавали фіктивні довідки про «погане здоров’я».
Потім підроблені документи подавали до військкомату для «списання» потенційних призовників з військового обліку.
На Миколаївщині:
нейтралізовано злочинну групу, що торгувала фіктивними довідками про непридатність до служби за станом здоров’я.
Серед фігурантів – очільниця місцевого благодійного фонду, яка підшукувала ухилянтів, та її спільниця – посадовиця лікарні. Вона фабрикувала медвисновки щодо наявності «тяжких захворювань» під час обстеження клієнтів.
Далі фальшивку передавали заступниці головного лікаря обласного центру медико-соціальної експертизи, яка «підтверджувала діагнози» втікачів та призначала їм групи інвалідності.
Таким чином понад 15 ухилянтів планували використати це для виїзду до ЄС, але співробітники Служби безпеки запобігли втечі.
На Полтавщині:
викрито місцеву адвокатку, яка за гроші пропонувала втікачам від призову два варіанти «вирішення питання». Перший спосіб – надавала їм сфабриковані висновки ВЛК, другий – вносила до інформаційної системи «Шлях» для виїзду за кордон як водіїв міжнародних рейсів.
На Прикарпатті:
затримано ділка, який «відмазував» ухилянтів від мобілізації.
Для цього він продавав їм підроблені висновки про інвалідність, які отримував через власні зв’язки в одному з київських центрів медико-соціальної експертизи.
У Львові:
ліквідовано ще один канал втечі за кордон, що діяв під виглядом вантажних перевезень. Під час комплексних заходів затримано ділка, який оформлював своїх клієнтів водіями благодійного фонду.
За всіма викритими фактами триває розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності.
Комплексні заходи проводили спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора та обласних прокуратур.