Хоч як прикро, але для шахраїв і війна стала способом наживи. Часто, прикриваючись волонтерськими організаціями, фондами, вони виманюють кошти начебто для допомоги захисникам на фронті. Насправді ж набивають свої кишені.

Правоохоронці з кіберполіції рекомендують перевіряти благодійні фонди, громадські організації перед тим, як переказати кошти. Наполегливо радять перевірити членство таких організацій у професійних асоціаціях за посиланням https://vboabu.org.ua/. Також варто переконатися, що ЄДРПОУ внесений до реєстрів: https://usr.minjust.gov.ua/content/free-search. З’ясуйте, чи має благодійний фонд або громадська організація фізичну присутність (офіс, дійсні номери телефонів) та персонал, і попросіть відомості про засновників та звіти за попередні роки – це публічна інформація, яка повинна бути у вільному доступі. Відсутність таких даних має насторожити.
Якщо вас просять скинути гроші на збір друзі чи знайомі, і ви довіряєте цим людям, то проблем не виникне. Але варто переконатися, що повідомлення опубліковане саме цією людиною, а не шахраєм, який отримав доступ до акаунту користувача. Для цього зв’яжіться зі знайомим через інші канали комунікації.
У подібних випадках для перевірки такого збору необхідно попросити звіти за попередні періоди та збори; дізнатися більше про цю особу чи волонтера, зокрема, чи співпрацюють вони з відомими організаціями чи публічними особами — на офіційних сторінках відповідних організацій має також бути інформація про спільну діяльність. Дізнайтеся, чи є в них нагороди за допомогу та відгуки, чи висвітлювалася робота волонтера.
Варто знати, що шахраї прагнуть заробляти на родинах безвісти зниклих військових. Нещодавно поліцейські викрили шахрайську схему. 27-річний чоловік, перебуваючи в місцях позбавлення волі, знаходив оголошення в мережі «Facebook» щодо розшуку безвісти зниклих військовослужбовців або ж тих, хто перебуває у полоні. Після цього телефонував близьким та називався працівником військкомату. У розмові він запевняв рідних, що захисника знайшли, однак потрібні кошти для повернення військовослужбовця додому. Крім того, зловмисник створював фейкові сторінки в соцмережі з пропозиціями про надання допомоги в пошуку зниклих захисників, обіцяв повернути загиблих воїнів додому.
Правоохоронці встановили причетність до шахрайства ще трьох жінок – близьких родичів засудженого та його знайомої. На їхній «гачок» потрапило щонайменше 60 сімей безвісти зниклих воїнів ЗСУ.
Трапляється, що негідники пропонують родичам військовополонених за гроші включити їхніх рідних до списків на обмін, прискорити процес обміну конкретного військовослужбовця. Для цього вони навіть зламують сторінки посадовців державних органів у соціальних мережах. За словами омбудсмана Дмитра Лубінця, жертвою зловмисників стали й акаунти працівників Офісу омбудсмана. Він наголосив, що жодних прохань про гроші для звільнення заручників з боку влади немає і бути не може.
Будьте обережні, якщо раптом до вас зателефонує міський голова з пропозицією. Так, як це було нещодавно, коли аферисти видавали себе за міського голову Славути. Під час телефонної розмови від його імені пропонували придбати на вигідних умовах земельні ділянки, нерухомість.
Тож не втрачайте пильності, перевіряйте будь-яку інформацію та не дайте себе ошукати хитрим і підступним шахраям.