Третину викритих прихильників “руського міра” уже засуджено. Про це кореспондентові Укрінформу повідомив заступник керівника Хмельницької обласної прокуратури Олександр Самбір.

“За процесуального керівництва відділу нагляду за додержанням законів регіональним органом безпеки Хмельницької обласної прокуратури до суду направлено 28 обвинувальних актів щодо колабораційної діяльності за статтею 111-1 Кримінального кодексу України. 23 колаборанти уже засуджено”, - розповів Самбір.

Крім того, за його словами, слідчі СБУ в області розслідують ще 41 кримінальне провадження цієї категорії. Усі засуджені, як зазначив прокурор, підтримували РФ та публічно заперечували збройну агресію. Їх у межах санкції позбавлено права обіймати певні посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.

“Переважно такі публічні заклики колаборанти публікували у соціальних мережах, найчастіше — у заборонених в Україні. Втім саме соцмережі ворожа агентура часто використовує для пошуку прибічників і веде з ними контакт. Маємо приклад з 48-річною хмельничанкою, яка в такий спосіб спілкувалась із агентом ФСБ РФ та передавала йому відомості про діяльність військових ЗСУ, розташування об’єктів критичної інфраструктури Хмельниччини. За ці послуги отримувала від російської спецслужби кошти. Вона ж активно вихваляла окупантів у соцмережах. Її засуджено до 15 років позбавлення волі з конфіскацією усього майна”, - розповів Самбір.

Він додав, що загалом за два роки великої війни у Хмельницькій області зареєстровано понад 350 воєнних злочинів.