Якщо раніше пішохід фактично користувався своїми правами і зазвичай не знав про обов’язки, то відтепер Верховний суд України змусить пішоходів взяти у руки правила дорожнього руху та зрозуміти нарешті свою відповідальність: вперше за багато років суд стягнув з пішохода 100 тисяч гривень за пошкоджений автомобіль, що потрапив у ДТП з вини пішохода.

Хоча відповідальність пішоходів давно прописана у цивільному кодексі — на практиці її майже не застосовували. Якщо пішохід через власну провину потрапляв під колеса автомобіля, вина була лише на власнику авто, а спроби змусити винуватця автомобільної пригоди — пішохода — відшкодувати втрати залишалися марними.
Хоча у ПДР (правила дорожнього руху) чітко прописано, що перед виходом на проїжджу частину пішоходи повинні впевнитись у відсутності транспорту, що наближається, а пункт 4.13 правил прямо забороняє пішоходам виходити на дорогу, не переконавшись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху, раптово виходити чи вибігати на пішохідний перехід, допускати самостійний, без нагляду дорослих, вихід дітей дошкільного віку на проїжджу частину, все це залишалося поза увагою суду, який відмовляв у позові власнику автомобіля.
За законом саме автомобіль вважається джерелом підвищеної небезпеки, а не пішохід. Тепер же пішохід перед необачним вчинком буде думати скільки йому коштуватиме перебігти дорогу в неналежному місці. Окрім того, якщо пішохід ризикуватиме своїм життям, то теж двічі подумає, тому що кошти після його смерті стягуватимуть з його родичів.
За оцінками експертів не все так просто: пішоходів, винних у ДТП, буде непросто через суд змусити платити за пошкоджений автомобіль. Потрібна буде «залізна» доказова база. А найкращий доказ — запис автореєстратора або зовнішньої відеокамери. Допоможуть і експертизи, але вони можуть тривати роками і обійдуться недешево.
Тож у порушників ПДР є привід замислитися над тим, що вони теж є учасниками дорожнього руху і несуть за це відповідальність.
Ось до прикладу, як коментує нововведення жителька міста Хмельницького Марія Захожа: «Безсумнівно, наших людей потрібно привчати, аби вони дотримувалися правил дорожнього руху. Адже перехід на червоне світло може призвести до непоправних наслідків. На жаль, з вини пішоходів стається чимало дорожньо-транспортних пригод, яких можна було б уникнути».
До речі, у 2019 році на території обслуговування УПП у Хмельницькій області, зареєстрована п’ять ДТП із постраждалими, скоєні з вини пішоходів. У даних дорожньо-транспортних пригодах п’ять осіб отримали травми різного ступеня тяжкості. У порівнянні з 2018 роком статистика зменшилася на 29 відсотків, оскільки у 2018 році зареєстровано сім таких ДТП, у яких травмовано сім осіб.