Три дні представники української діаспори в Канаді гостювали у місті над Смотричем з метою вивчення танців Поділля. Закордонні гості прибули до України в рамках проекту Ukrainian Dance Workshop Tour-2015, відвідавши Київ, Кам’янець-Подільський, Івано-Франківськ та Львів. У всіх цих містах вони вивчали культуру, фольклор та традиції регіонів України.

У перший день перебування гостей в нашому місті працівники історичного музею-заповідника провели лекції з історії Поділля, його культури і традиційного одягу. Учасників проекту вітав заступник міського голови Сергій Бабій, а солісти ансамблю «Кам’янчанка» вручили пам’ятні подарунки від міського голови Михайла Сімашкевича.
Найбільш насиченим для учасників туру став наступний день. У районному центрі культури і мистецтв «Розмай» протягом чотирьох годин канадці вивчали подільські танці із репертуару народного ансамблю танцю «Кам’янчанка» міського Будинку культури. Результатом практичних семінарів став виступ наших гостей на Першому українсько-польському фестивалі мистецтва ХІХ століття «Подільський родовід», який проходив у ці дні на міській Алеї закоханих. Тут кам’янчани виконали старовинний подільський танець ХІХ століття «Ювківська кадриль». У далекому вже 1976 році його показала «Кам’янчанка» в Києві для представників української діаспори з Канади, а тепер канадці його впізнали й згадували, як вони танцювали цю кадриль.
Третього дня гості вирушили до села Зелені Курилівці Новоушицького району, де познайомились із подільською автентикою у виконанні фольклорного ансамблю «Берегиня». Кам’янецькі хореографічні колективи демонстрували свої танцювальні номери, побудовані на подільському етнографічному матеріалі, під час свята подільського танцю «У колі друзів» на площі біля Ратуші не лише для канадських друзів, але й для мешканців міста. А вже увечері учасники туру відвідали Старий замок, який зустрічав гостей костюмованою екскурсією та майстер-класом з володіння шаблею від місцевих реконструкторів.
Кількаденний візит канадців в наше місто подарував не тільки обмін досвідом у вивченні подільського танцювального фольклору, а й теплі дружні стосунки між кам’янчанами та учасниками проекту. На завершення сторони домовились про реалізацію подібних проектів і в майбутньому.