У Кам’янці-Подільському відбувся фестиваль оперного мистецтва і класичної музики «Опера в мініатюрі». Його вже вдруге влаштовує клуб поціновувачів оперного мистецтва «Секвенція» на чолі із сестрами Інгою і Оленою Лютаревич.

 

Серед  заходів фестивалю — сім концертів, майстер-класи митців України та гостей з Італії, Грузії, Польщі, а також перший відкритий міжнародний конкурс вокалістів «Impreza». Головною подією стала постановка опери італійського композитора Джакомо Пуччіні  «Тоска»,  а також гала-концерт солістів і симфонічного оркестру з фрагментами найвідоміших опер та класичних композицій.
Учасники —  провідні колективи області: академічний симфонічний оркестр обласної філармонії, Хмельницький академічний муніципальний оркестр, камерний хор, зразковий хор хлопчиків та юнаків «Калинове гроно» Кам’янець-Подільської міської дитячої хорової школи. Серед співаків були італійський тенор Емануеле  Сервідіо, грузинський баритон Отар Накашідзе та польський баритон Войцех Елбановски. Хмельницькі солісти — заслужена артистка України Фатіма Чергіндзія (сопрано), Степан Дробіт (баритон) та Руслан Фандуль (бас); Олег Лановий (тенор) зі Львова та кам’янчани Оксана Томків (сопрано) і Катерина Овчарук (меццо-сопрано). Піаністи Мирослава Слєсар та Олег Котюк, віолончелістка Елеонора Паронян.
Відкривали гала-концерт грайливим дуетом Дон-Жуана і Церліни з опери В.А.  Моцарта у виконанні Отара  Накашідзе та Інни Калугіної — переможниці І Відкритого Міжнародного конкурсу вокалістів «Impreza» у молодшій віковій категорії.
Як зізнається директор фестивалю Інга Лютаревич, її задум розрахований на подальші роки, саме тому благодійні внески слухачів гала-концерту спрямують на проект майбутнього оперного театру в Кам’янці. Залишається лише із заздрістю додати: а чи справедливо те, що у задоволенні послухати оперу відмовляють собі хмельничани?!