У День дарування книг у відділі краєзнавства Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки проходитиме акція «Стань книжковим Валентином!». «Валентин» виконуватиме роль дарувальника книг. Ним може бути кожен, хто любить і цінує друковане слово, при цьому хоче і може ним поділитися. 

Традиція дарування книг виникла не так давно – у 2012 році, і започаткувала її американка Еммі Бродмур. Вона є добровільною. І суттєвою. Людина, яка дарує, має визначитися зі своїм вибором. Це може бути детектив чи лірична збірка, науково-популярне видання чи історична повість – все, що зацікавить читача. А їх у нас чимало. Люди приходять у бібліотеку, перш за все, щоб взяти книгу і прочитати її. Після того, як вони ознайомляться з нею – повертають на книжкову полицю, щоб дати можливість іншим пройнятися її змістом.

– Від початку цього року маємо декілька подарованих книг. Цінуємо кожну, адже це частинка душі людини, яка її нам подарувала, – розповідає завідувачка відділу Зоя Філіпенко. – Це глибини, в які занурюєшся, коли читаєш. Ось, наприклад, нещодавно, до нас завітала наша землячка, поетеса Людмила Шостацька, яка подарувала книгу «Пан Шостацький, Духовний скарб». У Частині першій йде мова про історію та географію її шляхетного роду, частину історії Поділля, Волині, України періоду XVI-XX ст. Також тут можна прочитати про перших польських шляхтичів, походження шляхетних прізвищ, древні маєтки роду тощо. Дослідниці довелося заглибитись у минуле, пройти його лабіринтами, підняти свій рід, відчути, як він спостерігав за кожним її кроком по дорозі в минуле, задля одержання перепустки в майбутнє. Наразі дослідниця працює над Частиною другою, котра матиме назву «Пан Шостацький, історична правда».

– Цікавою також для наших відвідувачів стане вікторина «Знайди своє». Цього дня відвідувачі зможуть обрати книгу, назву котрої попередньо дістануть зі скриньки, і  працівники відділу розкажуть про неї. Якщо вона  їм сподобається, то буде можливість її почитати, – продовжила Зоя Вікторівна.

Також плануються фотосесії, обговорення книг та спілкування за філіжанкою кави... Тим, хто виявить бажання подарувати книгу бібліотеці, радимо звертати увагу на наступне: книга має бути написана українською мовою; мати краєзнавче спрямування, тобто розповідати про Хмельниччину, її історію, відомих постатей тощо; бути в гарному стані (як нова /нова). У День дарування книг планується фотосесія.

Книги – це нові відкриття, нові враження та емоції. Читати їх – переноситися у незвідані світи, пізнавати себе і світ, який панує навколо. Тому чекаємо кожного у відділі краєзнавства 14 лютого – у День дарування книг!