Геній, Пророк, Совість Нації, Голос Народу — так називаємо найвеличнішого з українців, нашого Тараса. У його грудях билося справжнє українське серце, і душа понад усе боліла за Україну.
Неосяжна широчінь його любові й дала невимірну силу Шевченковому Слову, яке і крізь століття не втрачає гостроти та злободенності. Навпаки — спонукає знову й знову прислухатися до нього — мудрого та правдивого.
Як довго «совєти» нав’язували нам свій погляд на Тарасову поезію, ховаючи в літературних нетрях все те, що могло будити свідомість і зрощувати в українцеві — Українця. Та нині, як ніколи, Шевченкове слово, його думка стають нашим поводирем.

«Врага не буде, супостата,
а буде син і буде мати.
І будуть люде на землі…»
Якою підтримкою є ці слова для тих українських міст, знищених війною, що хочуть відродитися з руїн і квітнути повноцінним життям.
Якими напутніми для кожного сьогодні є Тарасові слова:
«Борітеся — поборете!
Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!»
9 березня 2023 року, у другий рік війни з росією, відзначаємо 209-у річницю з дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Напередодні у соцмережах поширили флешмоб із виконання поетичних творів Великого Українця. У виконанні дітей, дорослих різного віку, наших воїнів вони звучать особливо проникливо та по-особливому чесно.
Чимало заходів із вшанування Тараса Шевченка, котрий був і залишається символом української ідеї, відбулося й на Хмельниччині. Зокрема, у Хмельницькій школі мистецтв шанувальників творчості поета зібрало мистецьке дійство «Нас згуртують думки Кобзаря».
А в Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва відбувся ІІІ етап Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої». Участь у заключному етапі конкурсу в Києві візьмуть творчі роботи вихованців Шепетівської, Городоцької, Нетішинської, Старокостянтинівської, Самчиківської, Кам’янець-Подільської художніх шкіл.
У ці дні, коли звучить поезія Тараса Шевченка, коли згадують складний життєвий шлях Кобзаря, події, пов’язані з його творчістю, одна зі світлин нагадала про міжнародне Шевченківське літературно-мистецьке свято, яке відбулося 23 роки тому. В ньому взяли участь віце-прем’єр-міністр України Микола Жулинський, перший заступник міністра культури України Василь Стасюк, народні депутати України, керівники області та делегації з Канади, Республіки Польщі, Казахстану, США, Грузії, Словаччини, Болгарії, Австралії, Вірменії, Бельгії, Німеччини, Швеції та обласних центрів України, а також відомі поети Іван Драч, Ганна Чубач, Ніна Гнатюк, інші.
Заходи свята відбулися за маршрутом перебування поета на Хмельниччині: у Дунаєвецькому, Віньковецькому, Полонському, Ізяславському, Старосинявському, Волочиському, Хмельницькому, Городоцькому, Деражнянському, Ярмолинецькому районах, містах Хмельницькому та Шепетівці. А розпочиналось воно у Кам’янці-Подільському відкриттям погруддя Великому Кобзареві біля міського Будинку культури та великим театралізованим святом вокально-хорового мистецтва «Шевченко на Поділлі» на валах Старої фортеці. До участі у творчій програмі долучилися Національний заслужений академічний народний хор України імені Григорія Верьовки, Національна заслужена капела бандуристів України імені
Г. Майбороди, народні аматорські колективи з Вінницької, Черкаської, Чернівецької, Івано-Франківської та Хмельницької областей.

На фото бачимо виступ Івана ДРАЧА — українського поета, перекладача, сценариста, драматурга, державного і громадського діяча, борця за незалежність України у ХХ столітті.
І сьогодні, у цей надзвичайно важкий час, справжній син свого народу — Тарас Григорович Шевченко — передає нинішнім поколінням своє послання:
«Свою Україну любіть.
Любіть її… во врем’я люте,
В остатню, тяжкую мінуту
За неї Господа моліть…»
Пророк знав, що лише наша жертовна любов допоможе зберегти Україну.