Я — жителька Кам’янця-Подільського, але зараз навчаюся в Хмельницькому. Проте рідний Кам’янець був і залишається для мене найкращим місцем на землі. Недаремно воно приваблює стільки туристів, недаремно наше місто називають квіткою на камені. На превеликий жаль, руками багатьох несвідомих і байдужих людей цю квітку знищують.

Хочу порушити питання забрудненості Кам’янця-Подільського, зокрема каньйону, який викликає захоплення усіх, хто милується ним. І все ж люди, котрі мають безперешкодний доступ до каньйону, облаштовують у цих місцях пікніки, залишаючи купи сміття, жахливий безлад. Це я змальовую картину, яка відкрилася очам минулого літа, де було чимало відпочивальників. Складається враження, що люди не звикли до порядку, не вміють жити і дотримуватися законів громади. Неприємно вразила й забрудненість річки. Вода така, що навіть страшно намочити ноги.
 Можна стверджувати, що у забрудненості річки винне таке явище як цвітіння води, яке відбувається само собою, але варто наголосити, що воно насамперед є наслідком впливу діяльності людини. Деякі відрізки річки у заростях, а ще у воді час від часу можна побачити доволі великі гілки дерев та іншу рослинність, яка просто пливе собі за течією. У місцях, куди можна під’їхати автомобілем, місцеві жителі чистять домашні килими, миють свій транспорт. У самому ж каньйоні трапляються купи бляшанок, недопалків, пакетів та інше сміття, зустрічаємо сліди від вогнищ.
Ось таким побачила я наш чарівний каньйон минулого року. Невдовзі настануть теплі дні, і знову потягнуться люди на природу, знову — смітити, нищити. Тому варто, щоб представники влади, спеціалісти з питань екології та навколишнього середовища, населення брали участь у суботниках. До них варто долучати навчальні заклади, підприємства, пов’язані з туристичним бізнесом, інші організації, бо ж турбота про довкілля, про місто має бути спільною.
Хочу звернутися до людей, котрі живуть поблизу каньйону: ви першими страждатимете від наслідків цього забруднення. Не забуваймо, що чисто не там де прибирають, а там, де не смітять. Тим паче, що гори сміття можуть стати отруйними для довкілля і вашого здоров’я.
Сподіваюся, міська влада, екологи міста не баритимуться з організацією акцій на збереження чистого довкілля. Бо ж обличчя нашого Кам’янця — це обличчя кожного жителя. Невже хочемо, щоб воно було брудним, непривабливим, небезпечним?