У лютому 1919 року Кам’янець-Подільський дав прихисток досить відомому Українському республіканському хору Олександра Кошиця, який евакуювався з Києва. Тут відбувалися репетиції, навчання французької, проведена значна робота з підготовки світового турне, остаточно сформовано капелу. І саме у місті над Смотричем вона почала виконувати «Щедрика» Миколи Леонтовича, який у 1899 році закінчив Подільську духовну семінарію. 24 березня 1919 року з Кам’янця-Подільського капела Олександра Кошиця вирушила у світове турне з культурно-дипломатичною місією. З нагоди 104-ої річниці знакової для кам’янчан події у місті відбулися заходи, об’єднані назвою «З Кам’янця з піснею через світ». 

 

Так, у міській ратуші автор і куратор проєкту «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика», член Кам’янець-Подільського об’єднання товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Анатолій Паладійчук представив унікальні раритети з історії «Щедрика» та його англомовного бренду — колядки «Carol of the Bells». Серед них — перша платівка із записом композиції у виконанні хору Олександра Кошиця в Нью-Йорку 1922 року, колекції платівок та CD із записом «Carol of the Bells», партитур англомовних пісень на мелодію «Щедрика», американських і європейських різдвяно-новорічних листівок із зображеннями ластівки періоду1890-1920 років тощо.
Під час заходу було презентовано екскурсійний маршрут пам’ятними місцями Кам’янця-Подільського, пов’язаними з історією «Щедрика» та добою Директорії УНР. Він охопив будівлю колишньої Подільської духовної семінарії, де навчався Микола Леонтович; Будинок культури, де у жовтні 1918 відбувся концерт з нагоди відкриття Кам’янець-Подільского державного Українського університету за участю хору Кошиця, будівлю колишнього готелю «Бель-Вю», де жили співаки Української республіканської капели, храм Успіння Пресвятої Богородиці, де Микола Леонтович був півчим архієрейського хору, Огієнківський університет, де проходили репетиції капели, резиденцію глави УНР Симона Петлюри, залізничний вокзал, звідки хор відправлявся у світове турне.
Також у міському Будинку культури відбувся показ документального фільму «Щедрик проти «русского міра» і зустріч із творчою групою цієї стрічки. Захід проходив за партнерства Інституту Леонтовича (засновниця Тіна Пересунько — авторка й кураторка проєкту «Світовий тріумф «Щедрика» — 100 років культурної дипломатії України».