З прадавніх часів писанка була і залишається особливим символом Великодня, справжнім магічним оберегом. Налічується більше сотні символічних малюнків для писанок.

Направду писанкарство — це унікальна можливість долучитися до народних традицій та обрядів, які його супроводжують. Тож нещодавно у Хмельницькому вищому професійному училищі №25 відбувся цікавий майстер-клас із розпису писанок за участі учнів та педагогів, на який завітали заступник начальника обласної військової адміністрації Сергій Тюрін та керівник апарату Оксана Вжешневська.
На заході майстрині розповіли про історію  писанкарства та продемонстрували старовинні зразки  розпису  на  писанках, а на практиці навчили виконувати восковий розпис, ознайомили з послідовністю фарбування та зняття воску.
«Писанка символізує вічне життя та любов. Недарма в народі кажуть: «Поки малюватимуться писанки, до того часу існуватиме життя». Маю надію, що під час сьогоднішнього майстер-класу з писанкарства ми всі разом зробили маленький внесок у нашу перемогу. Дякую вам за збереження та популяризацію українських традицій. Нехай цей Великдень стане часом віри та впевненості в нашій перемозі», — сказав Сергій Тюрін.
Усі писаночки, над якими трудилися і які творили учасники, передали нашим захисникам на передову.
P. S. Загалом існує чотири види розфарбовування яєць — крапанка, дряпанка, крашанка та писанка.
Так, до прикладу, технологія крапанки є найпростішою серед усіх. Віск накрапують на яйце. Коли він застигає, яйце занурюють у фарбу. Як тільки вона висохне, яйце нагрівають, розплавлений віск обтирають. І на кольоровому виробі залишаються світлі крапки.