Недивно, що Мар’яна Вихованець вже з дитинства відчула потребу малювати. Її мама — Майя Юліанівна — має художню освіту, працює викладачем у художній школі і є неординарною, творчою особистістю. Саме вона і стала для Мар’яни прикладом у світі мистецтва. Тато — Тарас Васильович — працює заступником директора Нетішинського міського краєзнавчого музею і всіляко заохочує захоплення доньки.

Вже сім років Мар’яна займається у Нетішинській художній школі. Вона активна учасниця мистецьких проєктів, акцій, конкурсів та виставок всеукраїнського та міжнародного рівнів. Роботам чотирнадцятирічної дівчинки притаманна ніжність і експресія кольорів. Вони схожі на музичні твори, де на зміну мелодійності приходить шалений ритм. Юна художниця любить займатися декоративним живописом, батиком, розписом на склі, але найулюбленіша техніка — графіка.

Мар’яна має власний почерк у мистецтві, її роботи помічають і високо оцінюють на конкурсах. Вона — володарка Гран-прі у Міжнародному конкурсі, що відбувся минулого року в Словенії, здобула III місце у Міжнародному конкурсі декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Уявіть майбутнє планети» (квітень 2021 року, Великобританія), здобула перше місце у Всеукраїнському фестивалі-конкурсі мистецтв «Срібне сяйво», інших.
П’ять років поспіль Мар’яна бере участь у Всеукраїнському конкурсі учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!», ілюструючи твори Тараса Шевченка. У 2023 році її робота «На панщині пшеницю жала...» стала кращою в цьому конкурсі в Києві.

Талановита художниця багато читає, мріє подорожувати і в майбутньому планує опанувати професію графічного дизайнера. Надихатися художньою творчістю і надихати нею інших — в цьому бачить своє покликання Мар’яна Вихованець.