Не думав й не гадав чотирнадцятирічний Леонід Кіцак, що подарована ним дідусеві Толі під час урочистостей з нагоди його сімдесятиріччя картина «Бабусина хата», розчулить ювіляра до сліз. Власне, не лише його, а й бабусю Жанну, інших родичів сімейного торжества. Як зізнався Анатолій Володимиго національного університету імені Івана Огієнка, автор понад 20-монографій і підручників, узявши в руки живописне полотно онука, він зарович Михальський, лікар за фахом, професор Кам’янець-Подільсько якусь мить перенесеться у рідну Велику Яромирку, що на Городоччині.

Спливли у пам’яті батько Володимир, який повернувся з Другої світової з трьома медалями «За відвагу» і орденом Слави, а вже у мирний час відомий на всю округу ветлікар, мати Надія, краща комбайнерка району. А в написаній пензлем Льоні хатою, спорудженою батьками в повоєнний час, минуло його «золоте» безтурботне дитинство, з часом, на її порозі бабуся Надя зустрічала своїх онучок, тобто, його дочок Світлану та Юлію, які теж стали науковцями. А як подобається родинне гніздо своїх предків Леонідові, де під час канікул чи у вихідні за мольбертом може працювати годинами…
Та не менш приємним днями став ще один подарунок для Анатолія Володимировича і його родини від Льоні, який він привіз із Вижниці. Саме в цьому колоритному буковинському місті на базі фахового коледжу мистецтв та дизайну відбувся ХІІІ всеукраїнський конкурс із образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Вижницька палітра 2023», організований з метою об’єднання творчих здобутків молоді, розкриття творчого потенціалу та сприяння розвитку автентифікації української культури.
 

Як розповіла директорка Кам’янець-Подільської міської дитячої художньої школи, в якій навчається талановитий подолянин, Олена Савчук, до участі у конкурсі були запрошені студенти освітніх закладів України І рівня акредитації, учні загальноосвітніх та художніх шкіл. Понад півтисячі робіт юних учасників з усіх куточків України здивували організаторів своєю індивідуальністю. Своєрідною неповторністю, баченням краси рідного краю, патріотичністю, умінням створювати справжні витвори мистецтва була відзначена творчість Леоніда Кіцака. У категорії «Живопис» він здобув друге місце.
Кам’янецька земля досить багата на талановитих митців, зокрема, й на всесвітньо відомих художників. Тож є усі сподівання, що своєю обдарованістю, яскравими природними здібностями, наполегливістю  до цієї когорти додасться й ім’я кам’янчанина Леоніда Кіцака.

На знімках: художні полотна Леоніда Кіцака.