Таке розмаїття кольорів, візерунків здатне по-справжньому вразити найвибагливіших поціновувачів української вишивки. Кожен візерунок – наче розповідь про потаємне, щемливе, дороге, вистраждане, пережите. Майже 200 вишиваних виробів – сорочок, суконь, костюмів представили на виставці вишиваного одягу «Скарби Поділля» у приміщенні Хмельницького обласного науково- методичного центру культури і мистецтва. Роботи понад 50 майстрів Хмельниччини, вишиті ниткою, бісером, стрічками, – це втілення і прадавніх традицій української вишивки, і її сучасних тенденцій.

Важко відірвати погляд від сорочок із синім квітковим орнаментом. Їх одягли представниці села Зіньків, що на Віньковеччині.
— У жодній іншій місцевості такої сорочки не знайдете. Особливість крою, декору вирізняє нашу зіньківську вишиванку. Цікаво, що двох однакових просто немає, — розповідає Галина Бернацька, вчителька, одна із засновниць ГО “Клуб хранителів історії Зінькова”. — Ми привертаємо увагу не лише до нашої унікальної сорочки, а й загалом до строю. На мені, до прикладу, і сорочка, і спідниця, і хустка, і коралі моєї бабусі (світла їй пам’ять) — Дарії Семенівни Сварливої. Це — найцінніший спадок, який єднає покоління. І ми повинні зберегти наші традиції, нашу ідентичність, — додає пані Галина.
Не лише українська вишиванка, якою милується чи не весь світ, а й українська хустка належить до тих скарбів народу, які з роками сяятимуть усе яскравіше, в яких зберігається код нації. І в Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва організовують фотосесії, де наші подолянки можуть зробити світлину в автентичному українському вбранні, з хусткою, яка вдало підкреслює жіночу вроду.
Фотопроєкт «Краса української хустки» безкоштовний для бажаючих мати оригінальну світлину. Але кожен із них приносить солодощі, домашню випічку, яку працівники Центру передають бійцям, котрі лікуються у шпиталі. Наступна фотосесія відбудеться 24 травня.