Образ Покрови Пресвятої Богородиці над аркою, що неподалік Свято-Покровського кафедрального собору в Хмельницькому, завжди знаменував початок дороги до храму. Кожного, хто йшов до собору, зустрічав погляд Богородиці. Та з часом фарби на образі стали тьмяними, лик — невиразним. Тож ідея оновити образ над аркою в самому центрі Хмельницького стала натхненною для багатьох людей, які взялися за її втілення.

— Нещодавно Свято-Покровський кафедральний собор за рішенням громади перейшов до лона Православної Церкви України. І зміна ікони Богородиці над аркою — це своєрідний початок життя нашого собору, який повинен бути пронизаний українським духом, — говорить депутат Хмельницької обласної ради, один із ініціаторів Юрій Смаль.
За цю надзвичайно складну роботу взявся хмельницький художник Леонід Шерстинюк. Вже понад 40 років він займається іконописом. Свого часу наша газета розповідала, як Леонід Шерстинюк відновив ікону Богородиці, зображену на дошці, яку використали для старої швейної машинки. Отримавши друге життя, вона зберігається в монастирі села Коржівці на Деражнянщині. І в період повномасштабної війни митець з особливим натхненням пише ікони, з бажанням присвятити свою виставку до дня Перемоги України.
Лише місяць «відвели» Леоніду Леонідовичу на цю відповідальну творчість. Він зізнається, що працювати доводилося по 14-16 годин на добу, в окулярах, але робота так захопила митця, що не зважав на втому, на біль в очах. І ця ікона стала його благодійним подарунком собору та хмельничанам.
— Із першого погляду видно, що Покрова Пресвятої Богородиці — українська. Елементи національної вишиванки, орнаменту підсилюють ці відчуття, — розповідає іконописець. — Ніщо не зрівняється з українською писанкою, в якій не лише національний колорит, у ній — українська душа. Ось і Пресвята Богородиця, яка з’явиться на місці попередньої ікони, сповнена українським духом. З давніх-давен Богородиця була захисницею козаків, українського війська. Вона символізує віру, милосердя і співчуття. Наші предки вірили, що Богоматір, яка тримає в руках омофор (покров), оберігає мужніх воїнів від ворожих куль і шабель, а також дарує мудрість у прийнятті складних рішень. Не випадково саме на Покрову козаки обирали свого отамана. І сьогодні, у цей час, без сумніву, наші мужні воїни звертаються до неї у своїх молитвах. Вірю, що саме українська ікона наділена особливою силою, і саме українську ми повинні відроджувати для зміцнення нашої духовності, — каже заслужений художник України Леонід Шерстинюк.
Він наголошує, що тонкощі іконопису, канони сакрального мистецтва хоче передати молодому поколінню художників. На його думку, провідні виші Хмельницького, такі як гуманітарно- педагогічна академія чи Національний університет могли б готувати високопрофесійних іконописців, тим паче, що час диктує запит на таких митців. Їхній талант знадобиться під час оновлення храмів, які перейшли до ПЦУ, реставрації нових українських ікон.
Після освячення ікони Покрови Пресвятої Богородиці, яка вже найближчим часом з’явиться на будівлі з аркою, неподалік собору, єпископ Хмельницький і Кам’янець–Подільський ПЦУ Павло (Юристий) висловив щиру вдячність усім, хто доклав зусиль, аби нова ікона зустрічала перехожих, аби до неї підносили люди свої молитви…
«Я впевнений, що, відновлюючи в цей нелегкий час ікони, ми засвідчуємо прагнення християнської душі до миру, до підтримки в молитві всіх славних українських воїнів, — сказав єпископ. — Символічно, що на освяченні ікони присутній архієрей ПЦУ, владика Фотій, який керує Запорізькою єпархією. Козацька Хортиця завжди звертала свої молитви до Пресвятої Богородиці. І наша Хмельниччина співзвучна в бажанні відчути захист Богородиці, її милість для всіх українців».
Створений із великою вірою та любов’ю, український образ Покрови Пресвятої Богородиці, випромінює світло, наповнює нас духом і дарує велику надію на Перемогу України.