У Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтв відбулась урочиста передача Міжнародного вишитого рушника єднання в межах Всеукраїнського фестивалю національної вишивки та костюма «Цвіт вишиванки», який став народним символом України та національним оберегом.

Довідково. Проєкт «Міжнародний вишитий рушник єднання „Цвіт вишиванки“» започатковано ще 2013 року з ініціативи голови Української всесвітньої координаційної ради Михайла Ратушного, голови Ліги підприємців «Українська справа» Михайла Ратушняка, голови Благодійного фонду «Цвіт вишиванки» Євгена Філя, у рамках Всеукраїнського фестивалю національної вишивки та костюма «Цвіт Вишиванки».
Вишитий рушник завдовжки 12 метрів і 55 сантиметрів, завширшки 65 сантиметрів. Проте, як зазначають організатори, планується подовжити рушник ще на 8 метрів.
На рушнику вже відображено вишиті орнаменти Тернопільщини, Івано-Франківщини, Канади, Польщі, Німеччини, Черкащини, Полтавщини, Січеславщини, Італії, Великої Британії, Австрії, Латвії, Литви, Естонії, Львівщини, частково Криму, Волині, Рівненщини.
Загалом на ньому буде відображено орнаменти з 24 областей України, АР Крим та міста Київ, а також 26 узорів, які найбільш поширені в країнах компактного проживання української діаспори.
Передавали вишитий рушник майстрині на Хмельниччину директор Департаменту культури та туризму Тернопільської ОВА Світлана Байталюк, директор обласного музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини, голова благодійного фонду «Цвіт вишиванки» Євген Філя, голова Ліги підприємців «Українська справа» Михайло Ратушняк та гостя з Рівненщини, завідувачка відділу збереження та розвитку регіональної та матеріальної культурної спадщини комунального закладу «Рівненський обласний центр народної творчості» Рівненської обласної ради, вишивальниця Юлія Гончарова.
— Рушник — це є оберіг. Він супроводжує життя українців від народження до скрижалей. І ми розуміємо, наскільки цей оберіг тисячоліттями набирав енергетики, яка була особливим захистом для людей. Люди не просто шили, вони кодували, і з покоління в покоління передавали ці коди. І сьогодні Україна на перехрестях історії, захищає світ і Європу. І власне, коли виникла ідея створити цей рушник єднання, напевно, ніхто не думав, що у нього буде така велика місія. Але його вишивали в період спокійного розвитку держави, у період епідемії, і ми його вишиваємо в один з найважчих періодів нашого державотворення. Тому це особливий оберіг, минуть десятки або й сотні років, а цей рушник будуть розкодовувати наші наступні покоління. Я завдячую всім людям, які долучаються до цього проєкту, — зазначила Світлана Байталюк.
Майстриня Юлія Гончарова розповіла про традиційні орнаменти Рівненщини, які вона відтворила на рушнику єднання, й урочисто передала його Надії Демчук, яка вишиватиме орнамент Хмельниччини.
Після Хмельниччини рушник передадуть на Вінниччину.