Хоч скільки б часу минуло від тих чи інших подій сивої давнини, а наполегливих дослідників історія завжди готова винагородити, діставши зі своїх «закутків» нові цікаві сторінки. Так було і з дослідженням Василя Горбатюка, директора Хмельницького обласного літературного музею, подільського письменника, який захопився історією повстанського руху ОУН-УПА на Хмельниччині. А постать сміливого, сповненого високим патріотичним духом Петра Щербатого наштовхнула на ідею про створення фільму.

Що ж відомо нам про цю особистість? Петро Щербатий народився 1913 року в селі Заміхів на Новоушиччині. Пізніше сім’я оселилася в селі Зеленче на Дунаєвеччині, де згодом вчителював Петро Щербатий.
Під час німецької окупації в роки Другої світової війни він організував підпільну діяльність, об’єднавши навколо себе людей, які сповідували ідею українського націоналізму. Підпільник Петро Щербатий на псевдо Волох став надрайонним провідником Дунаєвецького проводу, що вів боротьбу з фашистськими окупантами, а потім – з комуністичним режимом. На початку 1945 року на Хмельниччину та Тернопільщину прибули загони ковпаківців, які переслідували повстанський рух ОУН-УПА і від рук яких і загинув 33-річний Волох. Це сталося біля села Іванків Борщівського району Тернопільської області
14 лютого 1945 року.
Ідею зняти документальний фільм про нашого земляка Петра Щербатого підтримав і директор Дунаєвецького центру туризму Ігор Хитрюк, який, до речі, розробив туристичний маршрут «Слідами ОУН-УПА. Дунаєвеччина». Коли в архівах вдалося віднайти світлину Петра Щербатого, то помітили, що Ігор Хитрюк зовні дуже нагадує Волоха. Тож саме йому і випало зіграти головну роль. А загалом у документальному фільмі з ігровими елементами «Провідник Волох» ролі виконували самодіяльні актори – жителі Дунаєвеччини. Серед них і Лідія та Михайло Боднарчуки, які зіграли подружжя Шмирків. Лідія Боднарчук, як з’ясувалося, має родинний зв’язок з Петром Щербатим. Вона розповідає, що про боротьбу повстанців ОУН-УПА чула немало історій від свого батька. Саме ці факти дуже знадобилися під час роботи над фільмом. Одну зі сцен знімали неподалік станції Нестерівці, в лісі, де переховувалися бійці УПА. До зйомок залучали також учителів і учнів сільських шкіл. І режисер-постановник фільму Василь Горбатюк, і оператор Андрій Грищук, і всі самодіяльні актори доклали неабияких зусиль, аби глядач пройнявся атмосферою тих непростих років, які співзвучні і нинішній добі.
Фільм знімали на добровільні пожертви, і бюджет його склав 25 тисяч гривень. Місцеві жителі допомогли з пошуком відповідного одягу, взуття, реманенту. Прем’єра фільму «Провідник Волох» відбулася вже в Хмельницькому та Дунаївцях. Відкрити для себе сторінку героїчної історії нашого земляка Петра Щербатого, який понад усе любив Україну, зможуть усі, хто подивиться фільм.