В обласному академічному музично-драматичному театрі імені М. Старицького з аншлагом  відбулася прем’єра балету «Есмеральда» за мотивами роману В. Гюго «Собор Паризької Богоматері» у режисерській постановці заслуженого артиста України Олександра Шиманського.

У глядацькому залі – ніде яблуку впасти: класичного балету в Хмельницькому публіка чекала понад два десятки років. Звичайно, шанувальники  цього виду мистецтва  мали можливість дивитися гастрольні вистави заїжджих колективів, але ж душу найбільше тішить своє…  І ось –  красиве повернення найромантичнішої історії на пуантах – «Есмеральди», яку також  у 90-их роках ставили на хмельницькій сцені. Легенда, що стала ностальгією: віртуоз-танцівник Олександр Шиманський у ролі Священика і незабутня, осяйна, як сонячний промінчик, балерина Марина Киреєва – Есмеральда. Ця ностальгія не відпускала почуттів, які живуть у душі кожної людини, що відчуває дотик прекрасного мистецтва.
Втім, повернення «Есмеральди» на головну театральну хмельницьку сцену – це нова сторінка  в історії колективу, адже вона народжена новими акторами, новими  мистецькими і суспільними викликами. І головне: балет повертається. У нових образах,  чудових декораціях,  з  видовищними сучасними сценічними ефектами.
Ще під час прес-конференції напередодні прем’єри Олександр Шиманський коротко розповів історію народження нинішньої «Есмеральди»:
– У балетній трупі  зараз 12 чоловік, раніше було лише четверо, то ж говорити про масштабні балетні постановки не доводилося. Завдяки активній допомозі художнього керівника театру  Анатолія Пундика трупа отримала  повноцінне професійне існування. Нинішня постановка, швидше, не балет у його традиційному розумінні, а драматична балетна вистава. Ми дуже багато працювали,  понад три місяці, щоденно, а фінальна сцена  народжувалася взагалі в останні дні, але  в неї вкладено дуже забагато  енергії, і вона вийшла такою переконливою, що навіть у мене це викликало сльози на очах.
– Робота акторів і режисера  у балетній виставі – це професійний подвиг, – додав Анатолій Пундик. – Справді, репетиції були виснажливими і тривалими. А напередодні  трупа побувала з виїзними виставами «Кайдашева сім’я» та «Республіка на колесах» на сході: у Краматорську і Артемівську. Гастролі були  складними,  виснажливими, адже ми опинились в іншому театрі –  театрі воєнних дій, і це  також випробування на міцність. Ми його з честю пройшли. Я дуже хвилювався тоді за наших балерин і їхні ноги: тисячі кілометрів – в  автобусі, – пожартував Анатолій Петрович.
Отримавши гарт на сході,   артисти з успіхом пройшли випробування і на рідній сцені. Справді, балетна постановка вразила і класичним вишколом, і масштабністю  декорацій (художник – Олександр Долоянц), професіоналізмом  сценічного втілення. А це було складно: адже, крім професійних артистів балету, у виставі задіяний весь молодіжний сценічний  колектив театру і хореографічна група Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії. Музичну мову вистави  «вели» безсмертні твори Ч. Пуні, Д. Деліба,
З. Фібіха, Ф. Шуберта, Е. Вілли-Лобоса. Музика геніальних композиторів  посилила  одухотворену, потужну енергетику вічних почуттів, вічного  двобою добра і зла, світла і темряви.  
Події  на сцені розвивалися так стрімко і яскраво, що захопили увагу й почуття публіки з перших хвилин вистави. А головні герої  вразили самобутністю і правдивістю творених ними образів. Це – насамперед,  пристрасна красуня Есмеральда у виконанні талановитої артистки балету Дар’ї Ярошенко, романтичний молодий офіцер Феб (артистка балету Андрій Нетяга), лірична Флер-де-Ліс (артиста балету Яна Ковальська), пластична і драматично виразна Гудула (артистка балету Наталія Булацена), молода циганка (Ельвіра Фатєєва). Приємно вразила публіку  хореографічним вишколом заслужена артистка України Лариса Власенко, яка грала ще у першій «Есмеральді». Досвід  виконання драматичних ролей допоміг  дуже виразно і ємко передати почуття двом головним чоловікам: артистам балету Сергію Буднику, який зіграв підступного священика Клода Фролло і Максиму Довгуну, якому дісталася найважча  роль –  горбатого потвори з прекрасним серцем  – дзвонаря Квазімодо. Сольні танці  Клода і Квазімодо вражали  динамізмом двох ворогуючих чоловічих сутностей, якими  рухає вражена гординя  зневаженого красеня священика і мужність зовні беззахисного  Квазімодо. Таке різне кохання...
Вистава не  залишала глядацьких емоцій ані на мить. А фінальна сцена помсти Квазімодо, який збунтувався проти   ницого єпископа, спалення Есмеральди  була поставлена так емоційно і професійно бездоганно, що публіка сприйняла її ова-
ціями.
Балет повернувся. І початкова дія вистави –  жива пісенна молитва «Аве Маріє»  Ф. Шуберта  благословила і сценічну історію кохання, і прем’єру, яка, хочеться, вірити, не зникне у мороці часу на довгих двадцять років.
Браво, балет, браво, маестро Шиманський!