Із 1 вересня 2023 року Православна церква України та Українська греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар. За новим календарем всі релігійні дати змістилися на 13 днів назад. Грудень став багатим на церковні свята, серед яких найурочистіше – Різдво Христове. Новий рік та Водохреща традиційно відзначатимемо у січні. Але чи будуть додаткові вихідні на свята?

Нагадаємо, відтепер основні зимові свята відзначатимемо у такі дні:
Святвечір – 24 грудня (раніше 6 січня). Родина сідає за стіл коли зійде перша зірка, що сповіщає про народження Ісуса Христа, після чого до столу подають 12 страв.
Різдво – 25 грудня (раніше 7 січня). Святкування народження Ісуса Христа у Вифлеємі. Найбільше християнське свято.
Щедрий вечір – 31 грудня (раніше 13 січня). Вечір перед Новим роком, коли готують святкові страви. У цей день водять «козу» та щедрують.
Новий рік – 31 грудня. Календарне свято, яке відзначають багато народів світу. У цей день відзначають початок нового календарного року.
Василія Великого – 1 січня. На свято Василя заведено засівати оселі. Після засівальників зерно віддають птахам.
Водохреща – 6 січня (раніше 19 січня). Це свято на згадку про хрещення Ісуса Христа в річці Йордан. Віряни відвідують ранкову службу у церкві, а потім тричі занурюються в освячену ополонку, яку вирубують у формі хреста.
Стрітення – 2 лютого. Останнє серед різдвяно-новорічних свят, яке є одним з найбільших у християнстві. У церквах святять стрітенську воду.
Згідно офіційного календаря, вихідні дні у грудні будуть лише по суботах та неділях — 9-10,16-17, 23-24, 30-31 грудня. У січні ж вихідні припадають на 6-7, 13-14, 20-21 та 27-28 числа.
Традиційно 25 грудня та 1 січня мали б бути додатковими вихідними. Але згідно законодавство України «Про організацію трудових відносин в умовах військового стану» жодних додаткових вихідних під час війни не передбачено. Ми повідомляли, що дію воєнного стану продовжили до 14 лютого 2024 року.
Відтак, Різдво Христове, 25 грудня, яке припадає на понеділок, буде робочим днем. Це ж саме стосується і 1 січня 2024, яке також припадає на понеділок, і буде робочим днем в Україні.
Варто зазначити, що у приватних компаніях роботодавець може встановлювати вихідні на власний розсуд.