У фойє обласної філармонії — дитячі візочки. Репетиційна зала на першому поверсі схожа на ігрову кімнату в дитсадку у день свята: стіни прикрашені гронами різнокольорових кульок, картинами з сюжетами казок, зображеннями музичних інструментів. По периметру залу — стільці для мам із татусями, в центрі на підлозі — величезний килим, на якому — дитячі м’які меблі та різноманітні іграшки, а ще справжні музичні інструменти. На столиках — олівці, фарби, аркуші паперу — для малювання. Одне слово — цілковита готовність до різноманітної творчості.

 Справді, минулої суботи, 7 листопада, статечна мистецька установа нагадувала  казкову країну, головними мешканцями котрої були малюки: від крихіток — до шестиліток. І це для них так старались організатори, прикрашаючи залу, ретельно продумуючи кожну хвилину 45-хвилинного концерту. То ж жива народна та класична інструментальна музика, професійні і такі лагідні, як мамині, голоси тріо бандуристок  нагадували: це, насамперед, концерт для малят — незвичний і захоплюючий, як мандрівка.
У філармонії з 10 жовтня розпочалась друга «ніжна» мистецька акція «Мої перші концерти», в якій взяли участь провідні виконавці. Перша ж отримала назву  «В очікуванні дива» — для майбутніх матусь, присвячена жінкам і родинам, які очікують народження маляти. Природно, «мистецьке диво» тривало дев’ять календарних місяців, і ось — перші концерти вже для «дива», тобто для наймолодшої категорії глядачів. Як розповідав напередодні Тарас Малик, художній керівник філармонії, класична музика в житті малюків — дуже потужний виховний фактор, адже жива, правильно підібрана мелодія гармонізує почуття, розвиває у дитини здорову, активну допитливість, налаштовує на позитив.
Наш репортаж ми вели з листопадового суботнього концерту, присвяченого малюкам від трьох до шести років. Інструментальну і пісенну програму виконали для найменших талановите тріо бандуристок у складі Лесі Король, Олександри Перець та Оксани Рибак, а ведуча Ганна Косс цікаво вела музичну розмову з наймолодшими глядачами, які в
цей час ще й активно розважались: бавились іграшками, малювали, бігали по залу та намагались торкнутися до справжніх інструментів. А Леся Король буквально заінтригувала малечу, майстерно відтворюючи на бандурі зозульчине «ку-ку», шелест лісу, плюскіт водограю…
В концерті звучали українські народні дитячі пісні та класичні твори, інструментальні композиції. Чи варто так рано долучати малюків до філармонійних акцій? Звичайно, і в цьому переконала учасниця концерту, 8-річна бандуристка Ельвіра Правдинюк, яка, за розповіддю її мами, Катерини, виявила бажання грати на цьому інструменті у п’ятирічному віці. І перше враження Елі від інструмента було захоплюючим: «Ой, яка велика …гітара!». З того часу Ельвіра так полюбила багатоголосий український інструмент, що й встигла стати дипломантом обласного конкурсу юних талантів «Нові імена України». Мама ж юної бандуристки переконана: «Українська музика дуже досконала і ніжна. І це ж — наші національні скарби, які, справді, потрібно дарувати нашим дітям з раннього віку. Це — наші витоки».
Наступний концерт для карапузів — 21 листопада. Музичні діалоги вестимуть скрипка, флейта та гітара у концерті відомого камерного тріо «Флаутандо».