У Хар­ківсь­кій об­ласті у двад­ця­тий раз від­зна­ча­ють День ба­ба­ка. Там­тешній ба­бак-ві­щун Тим­ко І­ІІ спрог­но­зу­вав ран­ню вес­ну у 2024 ро­ці.


Як пе­ре­дає ко­рес­пондент «Дум­ки» 2 лю­то­го на дос­лідниць­кій бі­ос­танції Ка­ра­зінсь­ко­го уні­вер­си­те­ту у с. Гай­да­ри роз­бу­ди­ли сте­по­во­го ба­ба­ка, який не по­ба­чив сво­єї ті­ні. «Тим­ко ка­же, що до­сить з нас вже нес­та­біль­ної вес­ни. Що вес­на мо­же бу­ти тіль­ки ук­ра­їнсь­кою. Тож че­ка­ємо че­рез 6 тиж­нів на­шу ук­ра­їнсь­ку теп­лу вес­ну», — ска­за­ла дог­ля­дач­ка тварини.
Крім цього, в Тим­ка за­пи­та­ли, що ук­ра­їн­цям до­по­мо­же виг­ра­ти вій­ну. Пе­ред ві­щу­ном пок­ла­ли вій­сько­ву кас­ку, фі­гур­ку жду­на і кар­ту Ук­ра­їни. Ба­бак по­біг у бік жду­на і кар­ти Ук­ра­їни. Зна­чить, до­по­мо­жуть Ук­ра­їні пе­ре­мог­ти у вій­ні про­ти ро­сії єд­ність і тер­піння.
До речі, День ба­ба­ка — од­на з най­по­пу­ляр­ні­ших тра­ди­цій США, що по­ля­гає у виз­на­чен­ні три­ва­лос­ті і по­гід­ності вес­ни за по­ве­дін­кою спе­ці­аль­но «приз­на­че­но­го» ба­ба­ка. Від­зна­ча­єть­ся що­ро­ку 2 лю­то­го.
Від­по­від­но до ук­ра­їнсь­ких тра­ди­цій ба­бак про­ки­дав­ся від зи­мо­вої спляч­ки на свя­то Яв­до­хи (14 бе­рез­ня). Він ви­хо­дить на світ, сви­ще три ра­зи, а по­тім зно­ву ля­гає на дру­гий бік і так спить аж до Бла­го­ві­щен­ня. Отож лю­ди ви­хо­ди­ли в по­ле, особ­ли­во в сте­по­вій Ук­ра­їні, щоб по­чу­ти той пос­вист.
У Хар­ківсь­кій об­ласті впер­ше день ба­ба­ка по­ча­ли від­зна­ча­ти у 2004 ро­ці. За­по­чат­ку­ва­ли тра­ди­цію на­уков­ці Ка­ра­зінсь­ко­го уні­вер­си­те­ту на чо­лі з про­фе­со­ром Вік­то­ром То­карсь­ким.
Тра­ди­ція ма­ла при­вер­та­ти ува­гу гро­мадсь­кос­ті до проб­ле­ми зник­нення бі­оло­гіч­но­го різ­но­ма­ніт­тя в Ук­ра­їні, зок­ре­ма, й пос­ту­по­во­го ско­ро­чен­ня чи­сель­нос­ті ба­ба­ків. Ба­бак сте­по­вий сьогод­ні за­не­се­ний у Чер­во­ну кни­гу як вид, що зни­кає, і са­ме він є най­більш ха­рак­терною сте­по­вою тва­ри­ною, сим­во­лом ук­ра­їнсь­ко­го сте­пу.