Ці слова народного художника України Миколи Мазура, який, на жаль, пішов із життя 9 жовтня цього року, стали його  мистецьким заповітом: плекати юні таланти, допомагати їм, адже дитяча душа допомагає й нам, дорослим, вивчати самих себе і вивчати світ. Саме про  це нагадала  всім  присутнім в обласному художньому музеї донька відомого художника, також художник  Оксана Мазур. В музеї  вже п’ятнадцятий рік  вручають почесні дипломи і подарунки дітям — лауреатам обласного дитячого конкурсу  юних художників  «Подільська палітра». До нинішнього року премія була означена лише іменем Людмили Олександрівни.

Щорічно нагороди  дітям художніх шкіл області вручав, починаючи з 2000 року, сам Микола Іванович зі своїми дітьми  —  донькою Оксаною та сином Богданом Мазуром, народним художником України. Ця зворушлива акція  стала родинною справою талановитої творчої сім’ї,  коли передчасно пішла з життя Людмила Мазур, художниця, чий духовний світ плекався талантом і глибокою любов’ю до України. За півтора десятка літ  «Подільська палітра» ствердилася як  найпрестижніша мистецька відзнака для юних талантів, і за  неї  вже змагаються  школярі художніх закладів з інших областей.
Рішенням обласної ради «Подільська палітра» віднині має два імені – Людмили і Миколи Мазурів, а премія,  що засновувалася як доброчинна, згодом — Хмельницька міська, відтепер — обласна.
Відкриваючи цьогорічну церемонію нагородження, директор обласного художнього Лариса Чернова підкреслила, що музей пишається  цією акцією, адже  в його фондах — понад 30 художніх творів  Людмили Олександрівни і майже стільки ж — Миколи Івановича.
- Наш батько  завжди говорив, що  всі діти — талановиті від Бога, а найголовніший конкурс, насправді, — це змагання  самого з собою: сьогодні ти повинен зробити краще, ніж вчора, а завтра — ліпше, ніж сьогодні, — сказала, вітаючи переможців,  Оксана Мазур. —  Я щаслива, що такі акції не замулюються, не губляться, бо дитяча творчість — це місток у майбутнє. А мистецтво: музика, книга, образо-
творчість — це те, що робить нас людьми. І я рада, що наступного року втілиться й моя мрія: нагороджувати не лише дітей, а й молодих художників до 25 років, адже  для творчої молоді у нас досі немає подібних конкурсів.
Цього року  в ювілейному конкурсі взяли участь 105 дітей віком від 5 до 16 років з 14  художніх закладів  області. Представлено для огляду 130 робіт. Вони різні  за сюжетами,  жанрами, технікою. Тут і традиційні малюнки аквареллю, тушшю, гуашшю, і розпис на тканині і склі, витинання, ліплення та ін. Вручаючи нагороди, перший заступник  голови обласної ради Віктор Адамський   сказав також, що  в Хмельницькому обов’язково з’явиться і меморіальний музей Миколи Мазура,  а його спадщина буде гідно поцінована.
У трьох вікових категоріях переможцями стали дев’ятеро юних художників. Четверо отримали заохочувальні призи. Наймолодшій лауреатці,  учениці  Хмельницької   міської дитячої школи мистецтв «Райдуга» Вероніці Хайчиній — лише п’ять років (викладач — З. Ю. Сніцар). Катерині  Ломінській (Хмельницька міська дитяча школа образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, викладач Н. А. Сіренька ) —  шістнадцять.
Одинадцятирічна Ліза Кордунович, учениця Волочиської  художньої майстерні  «Первоцвіт» (викладач  Г. М. Єрменчук-Гручман), минулого року отримала на цьому конкурсі заохочувальний приз, цьогоріч вже стала  лауреаткою у своїй віковій категорії. Дівчинка з  шести років  займається в художній школі, їй дуже подобаються етнічні сюжети, і  в своїх роботах вона відтворює  традиційний подільський розпис в авторській манері.
Мудрі японці на аукціонах продають дитячі картини за ціною полотен професійних художників. Бо переконані, що через дитячу творчість з нами говорить Бог.
Завітайте до художнього музею: дитячі роботи експонуватимуться до кінця листопада.