Виставковий проєкт «НаГрані» відкрився у Хмельницькому обласному художньому музеї. В експозицію увійшли твори живописців, графіків і скульпторів прифронтового міста Донеччини, яке з 2014 року знаходиться під опалою ворога.

Виставка «НаГрані» вперше була презентована громаді рідного для митців Слов’янська на початку грудня минулого року. Ініціатором проєкту-рефлексії восени 2023 року виступив Слов’янський краєзнавчий музей у співпраці із Донецьким обласним художнім музеєм, представництвом «Аустауш» в Україні – Центром громадянського суспільства «Друкарня» та Хмельницьким обласним художнім музеєм.
До Хмельницького на відкриття виставки завітали митці та музейники незламного Слов’янська – директорка СКМ Євгенія Калугіна та художник Володимир Ковальов. До благодійного проєкту зі створення творів на тему героїчного протистояння міста, художнього висвітлення його втрат та руйнувань історичних пам’яток долучились як місцеві митці, так і ті художники, які наразі перебувають в евакуації, зазначає пані Калугіна: «Метою проєкту є меморіалізація подій, пов’язаних із російсько-українською війною, а також привернення суспільної уваги до історичних об’єктів Слов’янська, що постраждали внаслідок російської агресії. Творчість місцевих художників в цьому проєкті є їх вагомим особистим внеском у справу збереження та передачі історичної пам’яті майбутнім поколінням. Експонати виставки є художнім відображенням воєнної трагедії, внаслідок якої були пошкоджені або знищені історичні будівлі Слов’янська у період з 2014 року по сьогоднішній день. Творчі рефлексії художників різних поколінь, втілені у живописі, графіці та керамічних скульптурних композиціях, передали відчуття глибокого переживання міською спільнотою подій, що відбуваються в прифронтовому місті».
У Хмельницькому художньому музеї наразі представлені твори: Володимира Трутко, Альони Железнікової, Володимира Ковальова, Оксани Дашивець, Олега Беліка, Олександра Трегубова, Сергія Сметанкина, Володимира Радковського, Олени Мельникової, Віктора Камєнева, Марії Вишедської.
Виставка охоплює понад два десятки робіт, проте індивідуального заглиблення потребує кожна окремо. Так, в процесі відкриття директорка Слов’янського краєзнавчого музею зробила коротку екскурсію творами представленими на виставці. Кожен майбутній експонат колекції СКР розповідає про подію, долю, життя – людей, будівель, міста, яке щоденно знекровлює війна.