Уже давно яскравим символом Різдва та Нового року стала найпопулярніша українська щедрівка, всесвітньо відомий твір «Щедрик», який знаний у всьому світі в музичній обробці відомого українського композитора Миколи Леонтовича. Його англомовна версія відома як  «Дзвінка колядка, Колядка дзвонів»  («Carol of the Bells»). Нині «Щедрик» можна почути в усіх куточках світу англійською, німецькою, іспанською, японською та іншими мовами.
Але чи всі знають, що безпосереднє відношення має «Щедрик», вірніше його автор, до Кам’янця-Подільського?

Ще б пак! Микола Леонтович з 1892 по 1899 роки навчався у Подільській духовній семінарії, яка була розташована у нинішній будівлі першого корпусу Подільського державного університету. Тут він вивчав теорію музики та хоровий спів, опанував скрипку, фортепіано, деякі духові інструменти, почав обробляти народні мелодії, рік керував студентським хором. Уперше «Щедрик» виконав хор Київського університету 1016 року, коли композитор працювавв у Києві, де керував хоровими колективами, викладав у музично-драматичній школі Миколи Лисенка (згодом інституті його імені), працював у музичному відділі Київського обласного комітету та у Всеукраїнському комітеті мистецтв, очолював державний оркестр.
Та всесвітню славу «Щедрику» принесло європейське й американське турне Української республіканської капели під диригуванням Олександра Кошиця. Капела була створена 16 січня 1919 року музичним відділом Міністерства освіти УНР за дорученням Головного отамана українських військ УНР Симона Петлюри для пропаганди й популяризації української музичної культури за кордоном. Саме вона, вирушивши із Кам’янця-Подільського, дала старт так званій культурній дипломатії України і понесла у світ низку унікальних творів, серед яких «Щедрик» Леонтовича.
Аби підкреслити значимість кам’янецького періоду «Щедрика» і загалом діяльності легендарної Української республіканської капели Олександра Кошиця, Кам’янець-Подільським об’єднанням товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, голова Славко Полятинчук, було розроблено проект «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика» (куратор проекту Анатолій Паладійчук). І ось напередодні нового року в місті над Смотричем відбулася його презентація. У заході взяли участь представники місцевої влади, Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, автор і координатор проекту «Світовий тріумф «Щедрика» – 100 років культурної дипломатії України» Тіна Пересунько, народна хорова капела «Дніпро» (м. Київ).
Головною родзинкою перед- новорічної культурної події міста стала виставка єдиної на сьогодні в Україні платівки з першим записом «Щедрика» у виконанні хору під керівництвом Олександра Кошиця (1922 рік, компанія Brunswick, США) і перший відомий грамзапис «CarolloftheBells» у виконанніFredWaring AndHis Pennsylvanians (1942, компанія Decca, США). Ці записи вперше було публічно відтворено у Кам’янці-Подільському на грамофоні TheVictor-Victrola
VV-VI (виробництва США, 1922 рік), який є ровесником унікальної платівки.
А народна хорова капела «Дніпро» подарувала присутнім на святі прем’єру пісні «TheBluebirds» (1933) – невідомої в Україні версії, яка була написана за три роки до «CaroloftheBells» і слова якої відображають саме зміст «Щедрика». До речі, столична капела є спадкоємцем і послідовником студентського хору Університету Святого Володимира, який під керівництвом Олександра Кошиця 25 грудня 1916 року в Києві вперше публічно виконав «Щедрика» на великій сцені.