Кажуть, сцена — полотно, на якому малює свої думки балетмейстер, адже  танець покликаний розмовляти з душею глядача, найкрасномовніше розповідає про традиції, звичаї, самобутність кожного регіону. Як же гарно полонили танцями глядацькі душі 34 танцювальні колективи з Вінницької, Кіровоградської, Чернівецької та Хмельницької областей. У Хмельницькому обласному музично-драматичному театрі імені Старицького минулої суботи відбувся другий тур шостого всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії імені Павла Вірського, що з 2001-го проводиться раз на три роки у три тури: обласний, регіональний, всеукраїнський та заключний гала-концерт. Відрадно, що першість серед потужних конкурентів високопрофесійне журі, яке очолює народний артист України Мирослав Вантух, присудило Хмельниччині, а серед усіх областей у другому турі ми увійшли до десятки кращих. 

Отже, вісім танцювальних колективів представлятимуть наш край у третьому турі, що проходитиме 9-10 жовтня у столиці. Культурні традиції регіону віддзеркалюють неперевершені ексклюзивні хореографічні постановки, в які вклали душі й серця художні керівники та самі учасники фестивалю-конкурсу, що нараховує 15 номінацій, від автентичного до сучасного танцю.


«За час існування фестивалю хореографічні колективи Хмельниччини завжди демонстрували кращі зразки подільського хореографічного мистецтва та переможно проходили до Гала-концерту, — констатує начальниця управління культури Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької облдержадміністрації Оксана Натальська, яка, до слова, у 2003-му гордо стояла на одній з головних сцен України у складі колективу, що був у числі переможців цього фестивалю. — Яскравими виступами у столиці запам’ятались народний аматорський ансамбль танцю «Подільські візерунки», естрадного танцю «Каскад», зразковий хореографічний ансамбль «Сяйво» та інші.

Цьогоріч танцювальну культуру краю представлятимуть народний художній ансамбль танцю «Подолянчик», народний аматорський ансамбль народного танцю «Подільські візерунки», дитяча студія при академічному ансамблі пісні і танцю «Козаки Поділля», народний аматорський ансамбль естрадного танцю «Каскад», народний аматорський ансамбль народного танцю «Веселка», зразковий художній колектив ансамблю танцю «Веснянка», народний художній колектив ансамбль сучасного танцю «Апельсин», академічний ансамбль пісні і танцю «Козаки Поділля». Переконана, що ці колективи неодмінно традиційно привезуть нам перемогу».
Що ж, вболіваймо і чекаймо нових звершень!