Городоччина — одна з найбільш мальовничих місцевостей Поділля з десятками найпривабливіших населених пунктів, кожен з яких зачаровує своєю незрівнянною красою, має власну неповторну історію. Серед них вирізняється село Підлісний Олексинець, яке розкинулося на подільській височині, між лісом і полями, неподалік від шосе Хмельницький — Сатанів — село під лісом, село Олекси.

Час заснування села сягає глибокої давнини. За даними праць «Подільського Єпархіального статистичного комітету» вказується, Підлісний Олексинець Ярмолинецької волості Проскурівського уїзду, розміщене за 10 верст від м. Ярмолинці. Зі східної сторони село охоплює ліс, від чого воно і отримало назву «Підлісний». З переказів старожилів існує декілька легенд про назву Олексинець. В одній із них говориться, що першим почав забудовуватися під лісом Олекса — від цього й пішла назва Олексинець. В іншій — що у ХІV-ХV століттях у цій місцевості виникла пошесть холери і село було спалене, проте врятувався житель на ім’я Олекса, що жив біля лісу.
Перші писемні згадки про село датуються різними роками, але вважається, що першою, найбільш достеменною датою, може бути 1493 рік, оскільки у багатьох сіл, які потрапили до «Реєстру димів Подільського воєводства 1493 року», саме вона вважається першою.
Про найдостовірніші історичні дані, найцікавіші факти, події, становлення та розвиток села, відомих особистостей, які творили його історію, про природні багатства рідного краю йдеться у книзі «Підлісний Олексинець», яка нещодавно вийшла друком на 600 сторінках у Кам’янець-Подільському ТОВ «Друкарня «Рута» за редакцією професора, заслуженого працівника освіти України, члена Національних спілок журналістів та краєзнавців України, завідувача кафедри агроінженерії і системотехніки Подільського державного університету Анатолія Рудя. Над виданням, справжньою унікальною енциклопедією, спільно з Анатолієм Володимировичем плідно співпрацювали його земляки: медпрацівник, воїн-інтернаціоналіст, учасник бойових дій, військовий пенсіонер Леонід Колодій, історик, кандидат історичних наук Сергій Щур, краєзнавець, підприємець Руслан Колодій.
Ця ґрунтовна праця передовсім захоплює широтою своєї розповіді — від сивої давнини Підлісного Олексинця до його сьогодення. Зі сторінок книги-енциклопедії читач чимало дізнається зокрема, про литовсько-польський період історії села, його власників з 1822 року до 1917 року, про участь підліснооликсенецьких селян у революції 1905-1907 років, Першій світовій війні та Жовтневій революції і громадянській війні, як відбувалася колективізація і про її наслідки. Багато сторінок у книзі присвячено періоду Другої світової війни, односельцям, які з неї не повернулися, відбудові зруйнованого під час війни господарства. Особливу цікавість викликають розділи «Хронологічний календар Підлісного Олексинця», «Знані люди села», «Забуттю не підлягає», «Листи з минулого», «З народної скарбниці» та інші. Видання також гарно ілюстроване.
Беззаперечно, доробок подільських краєзнавців за редакцією професора Анатолія Рудя розрахований на широке коло читачів, він буде корисним як для мешканців Підлісного Олексинця і їхніх сімей, так і для туристів, науковців, педагогів, працівників музеїв і бібліотек, студентів, учнів, усіх, хто цікавиться історією рідного краю.