І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син, і буде мати,
І будуть люде на землі.
Ці слова Великого пророка, поборника за незалежність і волю України, легендарної постаті в літературі та мистецтві, духовного батька нашої нації — Тараса Григоровича Шевченка — є своєрідними дороговказами для кожного українця. У цей нелегкий час, сповнений болю та тривоги, настанови Кобзаря нас об’єднують, змушують підніматися і йти боротися за свою державу, за її майбутнє, за незалежність і наших дітей, які народжуються і будуть народжуватися у вільній країні.

Вже понад два століття вірші Шевченка не втрачають актуальності, він не мовчав, його голос — це голос нації, її совість і нескореність. Своїм прикладом, жагою до свободи та життя, своєю українською душею він демонструє наскільки можна любити рідну землю. Саме він змусив повірити нашу націю, що кайдани можна зняти, позбутися ярма та жити вільно й свободолюбиво. Він став на сторожі нашої ідейності, національної та державної незалежності.
Тому вшанувати Великого Кобзаря та вкотре згадати його незламність духу та сильну віру в Україну має кожен українець, який душею і серцем вболіває за рідну землю.
Заходи присвячені Тарасу Шевченкові вже традиційно, проте тихо й скромно пройшли й на Хмельниччині. Зокрема, в селі Копачівка, що на Деражнянщині, покласти квіти й вклонитися до пам’ятника поетові прийшли працівники відділу культури та туризму Деражнянської міської ради на чолі з Миколою Васильовичем Черкаським (на фото), а також представники місцевої загальноосвітньої школи та СТОВ імені Шевченка.
Шевченко живе в душах українців, вкотре закликаючи не здаватися і йти вперед, нам говорить: «Борітеся — поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава. І воля святая».