Ви — пенсінер? Але ще працюєте? Тоді ця інформація для вас. Як повідомили в головному управлінні Пенсійного фонду України у Хмельницькій області, з 1 квітня 2022 року перераховано пенсії для працюючих пенсіонерів.

Щорічний автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам проводиться з 1 квітня 2018 року. Тобто, без додаткового звернення особи, перераховується пенсія тим пенсіонерам, які на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на його проведення. Зокрема:
– після призначення або попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати і набули не менше як 24 місяці страхового стажу – визначається найбільш вигідний варіант перерахунку: з дорахуванням стажу або стажу і заробітної плати після призначення чи попереднього перерахунку пенсії;
– після призначення або попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати і набули менше 24 місяців страхового стажу, але пройшло не менше 2 календарних років – з дорахуванням лише набутого страхового стажу.
При цьому довідки ніякі приносити не треба, адже страховий стаж та заробітна плата враховуються за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Оскільки з 1 січня минулого року запроваджено щоквартальне подання звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб, тому дані про страховий стаж застрахованих осіб за перший квартал 2022 року відобразилися в реєстрі застрахованих осіб лише у середині другого кварталу. Відповідно станом на 1 квітня 2022 року даних про страховий стаж та заробітну плату за січень-лютий 2022-го в реєстрі ще не було. Саме тому автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам проведено лише після надходження відомостей про сплату єдиного внеску за цей період. Однак пенсії працюючим пенсіонерам перераховано з 1 квітня 2022 року. Виплата вже проводитьсяв червні, обов’язково — з доплатою з 1 квітня 2022 року.