Останній місяць економічна ситуація в державі поступово стабілізується. Інфляція йде на спад, долар-євро не стрибають, як наполохані зайці. Можливо, й на сході терористи вгамуються, бо, здається світ знайшов больову точку Путіна. Марнославний диктатор Росії вкрай перелякався, що в нього відберуть чергову цяцьку — чемпіонат світу з футболу в 2018 році. Європа цілком відверто натякнула: буде загострення на Донбасі — гратимеш у м’ячика зі своїми корейськими друзями, бо мундіалю не отримаєш, перенесемо до Англії чи ще кудись.
Якщо, дійсно, на фронті буде затишшя, то українцям потрібно повертатися до активного економічного життя. Річ у тім, що нестабільність, яка панувала останніх півтора року, підірвала нашу фінансову систему. Скажімо, на Хмельниччині за чотири місяці з початку року сума депозитів населення на банківських рахунках зменшилася на 124,1 мільйона гривень. Люди стали не довіряти банківській системі останнім часом — тож спостерігався відтік коштів. Аби проаналізувати ситуацію із вкладами, можливість повернення людських грошей до обігу, в рамках прес-клубу пройшла дискусія журналістів із фінансовим експертом, який понад двадцять років працює у банківській системі й нині очолює регіональне відділення одного з банків Василем Ваківим. Обговорювали тему: «Депозитні вклади: забрати не можна залишити» («забуту» кому кожний може поставити на власний розсуд).

Експерт наголосив: останні півтора року значно вплинули на банківську систему України, звісно, у негативний бік. Так, торік з депозитного ринку українці вивели, за його словами, 126 мільярдів гривень, а в першому кварталі поточного — ще 25 мільярдів. Унаслідок цього у громадян назбиралася величезна сума коштів. У подушках і панчохах, під матрацами ми ховаємо грошей (у різній валюті) на 90 мільярдів доларів. Якщо перевести це у звичну нам гривню, то вийде… близько двох трильйонів. Бажаєте оцінити, наскільки це шалена сума? Будь ласка. Затверджений наприкінці минулого року бюджет країни на 2015 передбачає доходи у розмірі 475 мільярдів гривень. Чотири річних бюджети ми тримаємо у своїх сховках! А гроші ж мають працювати. Якщо хоча б частину їх запустити у фінансову систему України, може, не треба було б бігати уряду світами та випрошувати позички.
Чому ж люди тримають гроші у панчохах, а не на банківських рахунках? Зрозуміло, через острах втратити зароблене. Бо банки банкрутують один за одним. Лише впродовж 2014-15 років, за інформацією НБУ, виведено з ринку 49 (!) банків — близько чверті від загальної кількості. Лячно, що ваш банк лусне? Звісно, страшно. Але чи закриття банку загрожує внескам громадян? Василь Ваків наголосив, що, незважаючи на припинення діяльності десятків банків, пересічні громадяни практично не постраждали: Фонд гарантування вкладів відшкодовує  вкладникам кошти в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день введення тимчасової адміністрації в проблемний банк, але не більше гарантованої законом граничної  суми в розмірі 200 тисяч гривень. Він не знає випадку, аби вклад у межах гарантованої фондом суми не був повернутий жителю області після банкрутства будь-якого з банків. Тобто, якщо ви поклали 10-20-100 навіть 200 тисяч гривень до банку, то держава гарантує їх повернення за будь-якого розвитку подій.
Звичайно, в разі введення тимчасової адміністрації в банк та його ліквідації, аби забрати депозит доведеться трохи почекати, поки пройдуть відповідні  процедури, пов’язані з формуванням та затвердженням фондом гарантування  реєстру вкладників для здійснення виплат. Для того, щоб уникнути зайвих хвилювань, варто виважено підійти до вибору банку,  якому слід довіряти. А як  визначити надійність банку? Дуже промовистий фактор — захмарні відсотки, що пропонує фінустанова на вкладені кошти. Якщо, на думку експерта, відсоток за вкладом істотно перевищує на відповідну дату середньоринковий показник  — варто бути обережним. Банк, що пропонує таку ставку, конче потребує грошових ресурсів, а значить — не все гаразд у нього з ліквідністю. Це один з суттєвих показників при визначенні надійності банку. Якщо поглянути на нинішні пропозиції стабільних банків, то побачимо цифри близько 20-21 відсотка річних за депозитом. Вам запропонували значно більшу ставку — понад 25 процентів — будьте обачними! Не виключено, що фінустанова має фінансові труднощі!
Але чому таки не варто зберігати гроші під подушкою. По-перше, це небезпечно у наш криміногенний час. По-друге, хіба зайвою виявиться, до прикладу, тисяча гривень, яку можна отримати додатково через рік, поклавши на рахунок нині п’ять тисяч? «Якщо нечесний торговець вас обрахував, ви ж не припините ходити на ринок? — риторично запитав у журналістів Василь Ваків. — Якщо ви потрапили на прийом до поганого лікаря, наступного разу ж все одно підете до лікарні? Схожа ситуація і в банківській системі. Банкрутство деяких фінансових установ не привід не звертатися до банків взагалі».
Якщо ви розумієте доцільність зберігання грошей не вдома, а на рахунку, отримуючи чесно зароблені відсотки, то найголовніше — визначитися із банком, в якому можна безпечно розмістити кошти. Чому так багато нині постраждалих? Бо жадібно несли гроші до фінустанов, які пропонували найвищі відсотки, перебуваючи у жалюгідному фінансовому стані. Вкладати ж треба в надійні структури. Як же їх визначити? Експерт переконаний, що потрібно зважити на  ліквідність банку (своєчасність виконання зобов’язань перед клієнтами), фінансові результати його діяльності, розмір активів, якість кредитного портфеля, репутацію банківської установи та її власників тощо. Для пересічної людини проаналізувати ці критерії не така проста справа, тому «Подільські вісті» попросили його надати перевагу якійсь групі банків: державні, приватні, іноземні. Усі вони мають свої переваги, але фахівець не надав пріоритет жодній із груп, знову відповівши, що потрібно нести кошти до надійних банків з усталеною репутацією. Тим паче, що в будь-якому випадку держава гарантує повернення коштів у сумі до вже згаданих 200 тисяч гривень.
В інтернеті можна знайти багато різноманітних рейтингів надійності банків, тому, аби не рекламувати вітчизняні комерційні —  кожен сам може звернутися за додатковою інформацією та дослухатися до власної інтуїції.
І не забувайте: тримати гроші у панчосі — марнотратство, бо вони мають приносити вам зиск.