Не дивуйтеся. Будівництво саме такої диво-електростанції орієнтовно має розпочатися на Хмельниччині вже у наступному році. За попередніми підрахунками, для спорудження об’єкту буде залучено 175 мільйонів євро від Європейського банку реконструкції і розвитку, Багатосторонньої агенції з гарантій інвестицій, а також приватних інвесторів з Великої Британії та Ірландії. Реалізувати проект береться компанія HYDROMIST VENTURES LTD (Кіпр). Нещодавно її представники, а саме Ніл Рутерфорд, Ронан Даффі, Сергій Оберкович, зустрілися із керівниками області Михайлом Загородним та Іваном Гончарем, аби обговорити організаційні й технічні питання будівництва.

На початку Михайло Васильович провів для іноземних гостей коротку презентацію Хмельниччини як регіону з потужним підприємницьким середовищем, унікальними природними ресурсами, багатою історико-культурною спадщиною та низьким екологічним навантаженням. Він також розповів, що наш край має великий потенціал для розвитку, а тому  потребує розширення міжнародної співпраці. Загальна потреба області в інвестиціях зараз сягає 7,2 мільярда доларів.
У свою чергу, представники іноземної компанії повідали, що обрали Хмельниччину серед інших регіонів України як найоптимальніший варіант, бо тут добре розвинений аграрний сектор. Згідно з проектом, електростанція майбутнього працюватиме суто за рахунок біомаси, а саме — соломи. Її потужність складатиме  44 МегаВатт. Такою кількістю електроенергії можна  забезпечити 70 тисяч будинків,  а це —  20 відсотків до загальної потреби  регіону. Суттєво виграють від реалізації проекту сільгоспвиробники. У них не лише купуватимуть солому за конкурентними цінами, але й збиратимуть її одразу з поля технікою компанії. До того ж відходи від згоряння біомаси використовуватимуться для переробки на добрива. Чи вистачатиме сировини? Так. За рік електростанція перероблятиме її в середньому 270 тисяч тонн. Хмельниччина ж може дати втричі більше. Ще одним великим плюсом для нас є те, що на підприємстві буде створено до 120 нових робочих місць.
У розмові з керівниками області інвестори висловили сподівання, що ті всіляко сприятимуть, аби на даному етапі каменем спотикання не стало виготовлення усієї необхідної дозвільної документації, оскільки ця процедура в Україні досі залишається вкрай проблематичною. Михайло Загородний та Іван Гончар подякували за довіру і запевнили, що зроблять усе можливе, щоб проект стартував якомога швидше, бо він послужить поштовхом до залучення  інших іноземних інвестицій.