Новина, що усім споживачам природного газу терміново потрібно розірвати угоди із ПАТ «Хмельницькгаз» та укласти нові із ТОВ «Хмельницькгаз збут», виявилася доволі несподіваною. До прикладу, у «Подільських вістях» оголошення про ці зміни надавач послуг розмістив 25 червня, а вже з 1 липня необхідно «мати газові справи» із новим постачальником. Ви уявляєте цей натовп, якщо майже чотириста тисяч абонентів (!) Хмельниччини масово рушать переукладати угоди? Якщо навіть повним складом дві тисячі працівників «Хмельницькгазу» полишать усі свої справи та візьмуться за оформлення документів, яке вавилонське скупчення буде! Всі знайомі сказали, що не підуть переукладати документи — нехай газівникі самі приходять. Мабуть, абсурдність ситуації розуміють і газопостачальники, тому терміново запросили пресу, аби роз’яснити громадськості: нікому нікуди не треба йти, угоди підписуватимуть поступово.

Отже, як підкреслив заступник голови правління ПАТ «Хмельницькгаз» із постачання та обліку газу Віталій Рейда, «всі складнощі, пов’язані із зміною постачальника, не стосуються споживачів». Новостворене товариство протягом кількох місяців переукладатиме угоди зі споживачами. Більше того, кошти за спожите блакитне паливо, незважаючи на зміну рахунку, можна сплачувати як завше. Банківські установи самі спрямовуватимуть їх куди потрібно. «Договори з часом укладемо з усіма, — додала директор ТОВ «Хмельницькгаз збут» Олександра Панькевич, — це наші проблеми». Угоди підписуватимуть навіть із боржниками, звісно, домовившись про умови погашення заборгованості.
А борги — це нині серйозний головний біль для газівників. Якщо, зазвичай, вони «виходили» із зимового періоду із заборгованістю близько 25 мільйонів гривень, яка поступово зменшувалася у теплий період року, то нині ситуація гірша. Шестиразове зростання ціни на газ для населення призвело до стрімкого зростання боргів. На початок літа споживачі завинили аж 68 мільйонів гривень. Так що і газопостачальнику не вигідне зростання ціни, бо основні кошти йдуть не йому — за поставку ресурсу, а «Нафтогазу України» — для закупівлі палива (якщо не надто заглиблюватися у цифри, то можна відзначити, що з тарифної ціни для населення у 7,188 гривні за кубометр більше 5 гривень отримує «Нафтогаз», а облгаз лише 58,5 копійки).
Після утворення нового підприємства ці «копійки» ділитимуться між двома структурами у співвідношенні 7 до 3: «Хмельницькгазу» за розподіл мережами, «Хмельницькгаз збуту» за постачання споживачу. У вас не виникає питання, а навіщо уся ця «забава»? Фактично ні для споживачів, ні для газівників нічого не змінилося, бо «Збут», за словами Віталія Рейди, на 100 відсотків утворений облгазом. Тобто гроші все одно йдуть у ту ж структуру. Навіщо ж город було городити? У чому ж зміни?
Є перша й головна причина появи «Збуту». Україна, як відомо, рухається (або наразі її влада робить вигляд, що рухається) у бік Європи. А європейські газові правила передбачають демонополізацію ринку: розподіл між різними компаніями функцій транспортування та постачання. Де-юре в нас цей розподіл відбувся. А де-факто? Фактично ж нічого не змінилося, лише додався клопіт облгазу та споживачам із підписанням нових документів. Але є ще друга причина, про яку чомусь поки не говорять. Не виключено, що розмежування функцій газових компаній зроблено, аби на ринку з’явилися нові гравці, щоб демонополізувати його. Щоб розподілом або постачанням зайнялися інші підприємства, які складуть конкуренцію «Хмельницькгазу» або «Збуту»? Конкурувати за двома напрямами діяльності із облгазом складно, а за кожним окремо — цілком можливо.
До речі, про монополізм. Перелік документів, який нині вимагається для переукладання угоди, вийшов щось дуже великим. Цим питанням вже встиг зацікавитися й Антимонопольний комітет. І, як проінформувала прес-служба Хмельницького територіального відділення АМКУ, «Відділення встановило, що для укладання договору товариство вимагає документи, надання яких не передбачено чинним законодавством. Наприклад, від промислових споживачів, бюджетних, релігійних організацій — статутні документи, довідку про відсутність заборгованості перед іншими постачальниками, інші технічні документи, для населення — технічний паспорт на прилади обліку газу та газове обладнання, документи, що підтверджують право на отримання пільг, — повідомив голова відділення Віталій Олуйко. —  Такі дії можуть призвести до ущемлення прав споживачів. Рекомендації відділення є обов’язковими для розгляду, протягом 10 днів товариство повинно вжити відповідних заходів».
Так що і переукладання угоди не є чимось терміновим для споживачів, і увесь перелік документів не обов’язковий. «Страшна» новина про зміну постачальника газу насправді виявляється зовсім не клопітною, бо наразі особливих змін і не помітно.