На Ярмолинеччині розпочинають роботу одразу два потужних підприємства, які займатимуться закупівлею зернопродуктів з подальшою їх реалізацією.  
Для того, щоб процвітало сільське господарство, потрібно створювати належні умови, в першу чергу, для роботи дрібних товаровиробників, іншими словами, для простих селян-хліборобів. Якщо з вирощуванням зерна люди ще так-сяк справляються, то із зберіганням і реалізацією виникає низка проблем: то фірма занадто дешево купує, то гроші не віддають, а то взагалі зникнуть, і сліду не залишать. Чомусь вже так повелося, що завжди знайдуться охочі «нагріти» руки на людській праці. Тому відкриття підприємства з високим рівнем довіри населення важливе для розвитку регіону, та й області в цілому.

Працюємо для людей
Рік тому на станції Ярмолинці ТОВ ВВТ «Грейн» розпочало будівництво підприємства, яке займається закупівлею зернових культур і їх реалізацією. Воно також очищатиме, сушитиме і відвантажуватиме збіжжя споживачам. Завод працює виключно для реалізації готової продукції на внутрішньому ринку України. Генеральний директор Іван Макух із задоволенням розповідає про завод.
— На підприємстві ТОВ ВВТ «Грейн» створена власна лабораторія, яка досліджує якість зернових. Ми співпрацюємо  як з дрібними товаровиробниками, так і з агрофірмами. Зараз у штаті заводу — двадцять працівників, але плануємо збільшити кількість до тридцяти п’яти чоловік. За рік роботи ми прийняли і реалізували вісім тисяч тонн зернової продукції. Як тільки встановимо нову сушарку — зможемо приймати ще й сиру кукурудзу, — каже Іван Васильович.
Незважаючи на ремонтні роботи, підприємство продовжує приймати минулорічний врожай за ціною 2 тисячі 750 гривень за тонну фуражного зерна. За словами генерального директора, така ціна є значно вигіднішою порівняно з іншими агрофірмами, тому на станцію Ярмолинці звозять зернову продукцію з інших районів області.  Приблизна ціна на врожай зерна 2015 року становитиме  3 тисячі 100 гривень за тонну.
Завітавши на територію заводу разом із т. в.о. голови Ярмолинецької райдержадміністрації Андрієм Шутяком, ми оцінили зроблене і поспостерігати за відвантаженням зерна. Іван Васильович продемонстрував  пшеницю, яку за кілька хвилин повезуть у морський  порт.
Іван Васильович Макух запевнив, що робитиме все для того, аби ТОВ ВВТ «Грейн» стало одним з кращих на Хмельниччині.
Бути першими завжди
Великі надії покладає на своє підприємство і заступник генерального директора ТОВ «Баришівська зернова компанія» (Київська область) Василь Грицько, адже в  Ярмолинцях ось-ось розпочне роботу дочірнє підприємство «Хмельницька зернова компанія»,  директор якого Олег Журбіцький. Як товаровиробник на аграрному ринку ТОВ «Баришівська зернова компанія» розпочала роботу в 1997 році. Зараз в обробітку є 50 тисяч гектарів землі у чотирьох областях України. Власністю підприємства є шість елеваторів, один з яких у Ярмолинцях.     
— Після вивчення можливостей подільського краю було прийнято рішення викупити елеватор на території колишнього комбікормового заводу ще у 2008 році. Але попередня влада чомусь не була зацікавлена у розвитку свого регіону і всіляко перешкоджала в оформленні документів. Нарешті, з приходом до керівництва Андрія Васильовича Шутяка, нам вдалося завершити усю паперову тяганину і швидкими темпами почати  реконструкцію підприємства, — розповідає Василь Іванович Грицько. — У планах розвитку компанії  — повна реконструкція та модернізація приміщення колишнього комбікормового заводу й перепрофілювання його в сучасний, потужний елеватор. Окрім комерційного напряму,  «Хмельницька зернова компанія» займатиметься ще й виробничою діяльністю. На території Хмельницької області планують взяти в оренду землю для вирощування сільськогосподарських культур.
На підприємстві «Хмельницька зернова компанія» працює двадцять дев’ять чоловік. Поетапно, з розширенням потужностей заводу, збільшуватиметься і штат. Переваги, звичайно ж, надаватимуться місцевому населенню.