Верховна Рада України ще 28 грудня 2014 року прийняла Закон України  №76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України». Ним внесено до окремих законів України зміни, згідно з якими з 1 липня 2015 року пільги надаються окремим категоріям пільговиків, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу (у 2015 році —  1710 гривень).
 Детальніше про ці зміни ми попросили розповісти директора департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Світлану ЛУКОМСЬКУ:

—  Відтепер пільги окремим категоріям громадян надаватимуться з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї.
Аналіз свідчить, що в області право на отримання пільг з оплати житлово-комунальних послуг, послуг зв’язку, на придбання твердого палива і скрапленого газу визначатиметься для 150 тисяч пільговиків та 80 тисяч членів їхніх сімей.
 — Отже, нагадаємо ще раз, право на отримання пільги мають ті категорії пільговиків, у яких розмір середньомісячного доходу на одну особу за попередні шість місяців не перевищує 1710 гривень. Як розраховується сукупний дохід, Світлано Іванівно?
— До сукупного доходу сім’ї пільговика включаються нараховані пенсія, заробітна плата, грошове забезпечення, стипендія, соціальна допомога (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, допомоги на поховання, одноразової допомоги, яка надається відповідно до законодавства або за рішенням органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій незалежно від форми власності), доходи від підприємницької діяльності.
— Яких саме категорій це стосується?
 — Зокрема, учасників війни, дітей війни, жертв нацистських переслідувань, багатодітних сімей. А також — звільнених зі служби за віком, у зв’язку з хворобою або за вислугою років працівників міліції, «чорнобильців» III категорії, пенсіонерів з числа педагогічних, медичних, фармацевтичних працівників та працівників культури й інших категорій.
— Про які  пільги йде мова, Світлано Іванівно?
— Це пільги з оплати послуг за користування житлом, послугами (централізоване  постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, вивезення побутових відходів), паливом, скрапленим газом, телефоном.  
—  Чи є категорії пільговиків, яких  ці зміни не торкнуться?
— Залишається незмінним порядок надання пільг для інвалідів війни, учасників бойових дій, «чорнобильців» 1 та 2 категорій, ветеранів військової служби та органів МВС, їхніх вдів, реабілітованих осіб, інвалідів військової служби.     
—  Як пільговик може дізнатися, чи матиме він право на пільгу з 1 липня?
 — Він, насамперед, повинен подати органу соціального захисту населення за місцем проживання заяву та заповнити декларацію про доходи своєї сім’ї (бланк декларації там і видадуть). При визначенні розміру середньомісячного сукупного доходу на одного члена сім’ї стане зрозуміло, чи матиме людина і надалі право на отримання пільг.