В Україні запрацювали зміни на ринку пасажирських перевезень, які створюють умови для підвищення конкуренції перевізників та запроваджують вимоги до транспорту для перевезення маломобільних груп населення.

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм. За його словами, реформа пасажирських перевезень дозволить позбутися непрозорої регуляції розподілу маршрутів на міжобласні автобусні перевезення та виходу на ринок нових транспортних компаній.
Для досягнення цих цілей були внесені, зокрема, такі зміни:
— скасовано можливість продовження строків дії дозволів на міжобласних маршрутах для перевізників, які вже працюють на лінії кілька років. Натомість запроваджені регулярні конкурси;
— запроваджено подання документів для участі у конкурсі на міжобласних маршрутах в електронній замість паперової форми. Це дозволить прибрати людський фактор і мінімізувати корупційні ризики;
— запроваджено систему балів для оцінки перевізника на конкурсі. За порушення правил дорожнього руху, залежно від тяжкості, претендент втрачає кількість балів;
— передбачено обов’язок для учасників усіх наступних конкурсів на маршрути збільшити кількість транспортних засобів, пристосованих для перевезення осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення – як мінімум 50 відсотків запланованих від загальної кількості автобусів на міських автобусних маршрутах з січня 2023 року (до 70% з 2025 року) та до 20 відсотків — на приміських.
Також текст постанови було приведено у відповідність до Закону «Про автомобільний транспорт» і передбачена заборона використовувати на маршрутах загального користування автобуси перероблені з вантажних транспортних засобів.
Зміни, внесені в текст постанови №1081, яка регламентує проведення конкурсів на автобусні маршрути, вже набули чинності.