Рішенням 25 сесії Хмельницької міської ради від 28.03.2023 № 40 затверджено нову Програму співфінансування робіт з реконструкції покрівель багатоквартирних житлових будинків Хмельницької міської територіальної громади на 2023 – 2027 роки. Аналогічна програма діяла в 2018-2022 роках.
Дія затвердженої Програми поширюється на співвласників багатоквартирних житлових будинків всіх форм власності та ОСББ.

Вартість робіт з реконструкції однієї покрівлі в цінах 2023 року становить 4,5 – 7,0 млн. грн.
Розміри співфінансування робіт з реконструкції покрівель багатоквартирних житлових будинків, у відсотковому значенні:

№ з/п

Термін експлуатації житлових будинків*

Кошти бюджету

Кошти мешканців будинків

1

від 30 до 50 років*

90%

10%

2

від 50 і більше*

95%

5%

Для співвласників багатоповерхівок, які замовили проєктно-кошторисну документацію до введення воєнного стану, частку співфінансування пропонується залишити на рівні інвесторської кошторисної документації в цінах, які склалися до 24.02.2022 р., але не менше 3% від сукупної вартості впровадження заходів.
Для участі в Програмі управитель або ОСББ проводить щорічні загальні огляди багатоквартирних житлових будинків, визначає технічний стан покрівлі, необхідність проведення її реконструкції, інформацію щодо необхідності виконання робіт з реконструкції покрівлі доводить до мешканців будинку.
На зборах співвласники визначають уповноваженого представника Співвласників, що представлятиме інтереси будинку та приймають рішення щодо співфінансування робіт з реконструкції покрівлі, оформляють протокол зборів співвласників.
Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 75 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.
Після прийняття рішення, уповноважений представник Співвласників замовляє за власні кошти проєктно-кошторисну документацію на виконання робіт з реконструкції покрівлі багатоквартирного житлового будинку та, при необхідності, експертизу проєктно-кошторисної документації, подає заяву на ім’я міського голови щодо згоди Співвласників на виконання робіт з реконструкції покрівлі багатоквартирного житлового будинку на умовах співфінансування;
- копію протоколу загальних зборів Співвласників;
- проектно-кошторисну документацію на виконання робіт з реконструкції покрівлі житлового будинку та позитивний експертний висновок, при необхідності;
- виписку з банківського рахунку про наявність необхідної суми коштів.
Позитивне рішення про співфінансування робіт з реконструкції покрівлі багатоквартирного житлового будинку приймається за наявності коштів в бюджеті Хмельницької міської територіальної громади.
Після виділення коштів з бюджету, управлінням житлової політики і майна оголошуються, у разі потреби, торги на виконання робіт або укладаються договори підряду.
Першочергове фінансування робіт, виконаних підрядною організацією, здійснюється співвласниками багатоквартирного будинку.
За детальнішою інформацією щодо співфінансування робіт з реконструкції покрівлі співвласники можуть звернутися до управителя будинку, або в управління житлової політики і майна (вул. Проскурівська, 1, каб. 207, тел.: 79-57-65).