За понад рік повномасштабної війни з росією Хмельниччина стала домівкою для тисяч українців та підприємств з тимчасово окупованих територій, які вимушено перемістили свої потужності в «тил». Газорозподільна компанія «Хмельницькгаз», у безперебійному режимі забезпечила процес доставки блакитного палива, не припиняючи модернізувати газові мережі за європейськими стандартами.

Окрім того, прийняла у себе технологчні виробництва та колег-спеціалістів з Харківщини, відкривши сучасний метрологічний центр по повірці-ремонту та виготовленню інноваційних лічильників. Водночас, у тісному тандемі з газовиками України, які працюють під брендом РГК, системно підтримують ЗСУ та допомогають відновлювати зруйновані рашистами газові мережі. Справжньою професійною гордістю стала Буча, село Мощун, де в найстисліші строки була відремонтована система газорозподілу та подано газ до близько тисячі домівок. Адже разом з газом в оселі повернулося і життя…
Наприкінці березня минув рік звільнення ЗСУ невеликого селища Мощун в Бучанському районі на Київщині, битва за яке стала одним із переломних моментів в історії сучасної України, адже саме там проходила лінія фронту. А вже у травні хмельницькі газівники вирушали на підмогу колегам «Київоблгазу», аби якнайшвидше відновити зруйновані газові мережі.
«Хмельницькгазу» випала честь та велика відповідальність відновлювати газопостачання до зруйнованих домівок, та, водночас, на власні очі побачити жахіття та руїну, які залишили по собі рашисти.

Наразі, всього за лічені тижні, працюючи 24/7, газівники подали газ та провели необхідні відновлювальні роботи. І зараз, в тісній співдружності газорозподільних компаній України РГК, готові знову за першим покликом прибути на допомогу у Миколаїв чи Херсонщину, Чернігів, Запоріжжя, аби повертати людей та наші зранені міста до повноцінного життя.
«Спочатку заходили піротехніки ДСНС, потім – ми», - згадує начальник відділу капітального будівництва «Хмельницькгазу», керівник бригади Ігор Феринський. Адже зруйновано було майже 70% домогосподарств, а газопроводи перебиті вибухами, прострелені кулями і посічені осколками. Тож після розмінування ми приступали до газових мереж».
До складу хмельницьких відновлювальних бригад ввійшли найдосвідченіші та найкращі газоелектрозварювальники з повним комплектом сучасного обладнання, спецодягом, медикаментами та провізією для сільчан.
У Мощуні газівники почергово заходили хата в хату, розкопували вирви, пошкоджені снарядами, «варили» газопроводи та підключали будинки. Разом з «Вінницягазом», «Житомиргазом» доклали максимальних зусиль, аби швидко дати газ людям та на підприємства.

Адже це була дійсно справа честі та професійної гордості кожного: допомогти співвітчизникам та оперативно, якісно виконати відновлювальні роботи.
Рік по тому, згадує Сергій Сергійчук, майстер з експлуатації газових мереж: «Вражала мужність та любов до рідної землі наших людей, які говорили, що все переживуть та відбудують, аби вигнати рашистську нечисть та здобути Перемогу».
І правда: навіть якщо від будинку залишалась вціліла лише кухня з плитою, то люди безмежно раділи, а газівники робили усе можливе, аби під’єднати газ. Адже це було довгождане повернення до життя!
Газовики газорозподільних компаній України, які працюють під брендом Регіональної газової компанії (РГК), вже мають план відновлення мереж на територіях, які будуть звільнені в ході контрнаступу. Адже за плечима - великий досвід швидкого відновлення газових мереж у Київській, Чернігівській, Миколаївській та Харківській областях. Всього з початку вторгнення російських загарбників газовики поновили розподіл газу для 559 тис. домогосподарств!
Тож допоки наші ЗСУ жертовно боронять Україну, серед яких зі зброєю в руках і близько ста хмельницьких газівників, справа честі та нашого професійного обов’язку – впевнено тримати енергетичний та економічний фронти. Задля Перемоги над окупантом, задля світлої пам’яті та довічної вдячності Захисникам України…