Заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков закликав держави-учасниці Ініціативи трьох морів долучатися до процесу відбудови українського енергетичного сектору та сприяти якнайшвидшій інтеграції українського і європейського енергетичних ринків. На цьому він наголосив під час онлайн-виступу на заході Ініціативи «Можливості та виклики для енергетичного співробітництва в рамках Ініціативи трьох морів», який відбувся у Вільнюсі.

Участь у заході також взяли представники міністерств енергетики Польщі, Литви і Румунії, Європейської комісії, а також аналітичних центрів і бізнесу. «Ми прагнемо збільшити обсяг експорту та імпорту електроенергії між країнами-членами ЄС та Україною. Завершується будівництво ЛЕП «Хмельницька АЕС - Жешув». Плануємо будівництво нових ліній, розширювати енергетичні коридори, які посилять можливості експорту та імпорту», - зазначив заступник міністра.
Як повідомляє сайт міста Шепетівка, Ярослав Демченков підкреслив, що у довгостроковій перспективі Україна планує збільшити потужність міждержавних перетинів до 6 ГВт до 2030 року.
«Такі транскордонні проєкти з розвитку електричних мереж слід розглядати як проєкти спільного інтересу Ініціативи трьох морів у транс’європейських мережах. Серед пріоритетних проєктів – будівництво ЛЕП між Україною та Польщею, а також іншої лінії між Україною та Румунією. В наших умовах важлива модернізація та реконструкція розподільних мереж, впровадження “розумного обліку” електроенергії, цифровізація підстанцій та інтеграція розподіленої генерації. Ця робота може стати також сферою інтересів для бізнесу країн Ініціативи», - зазначив він.
Нагадаємо, що Ініціатива трьох морів створена для посилення економічних та інфраструктурних зв’язків поміж країнами, що розташовані поряд із Балтійським, Чорним і Адріатичним морями. У межах Ініціативи діє інвестиційний фонд для фінансування перспективних проєктів, що створюють транспортну, енергетичну та цифрову інфраструктуру в регіоні Тримор’я.