5 травня у приміщенні Михайлюцького сільського будинку культури Шепетівського району відбулися громадські слухання, на яких учасники обмінялися думками щодо можливої розробки у найближчому майбутньому Городнявської ділянки Буртинського родовища графіту.

На зборах, у яких, судячи з публікацій місцевих фейсбук-сторінок, взяло участь понад 80 осіб, зауважили, що місцеву громаду не повідомили держоргани щодо надання спецдозволу по видобуванню графіту для товариства із обмеженою відповідальністю «Спис-Україна». Представники громади також назвали майбутні екологічні наслідки такої діяльності «ризикованими» й «несприятливими».
Відтак, учасники громадських зборів вирішили обрати своїх представників «для здійснення громадського контролю за органами виконавчої влади та місцевого самоврядування за розглядом питань відносно оформлення дозвільної документації» тим, хто розроблятиме Городнявську ділянку Буртинського родовища графіту.
До речі, 1 травня на сайті Михайлюцької громади з’явилося звернення жителів до Президента України, в якому вони висловили обурення намірами розпочати розробку родовища графіту, цитата, «приватним товариством, на 100% засновниками та кінцевими бенефіціарами якого є юридичні та фізичні особи Турецької Республіки».
Також у зверненні наголошено, що «у санітарно-захисну зону кар’єру попадають житлові, господарські та суспільні будівлі близько розташованих сіл Михайлючка, Городнявка і Заморочення з їхнім відселенням». Якщо глибина розробки кар’єру буде проводитися до 150 метрів, це «призведе до повного осушення територій навколишніх населених пунктів».
Автори звернення пишуть і те, що «корисні копалини, які будуть вийматися для доступу до графіту, мають включення порід, які відносяться до другої групи за ступенем радіоактивності».
З огляду на ці та інші причини Михайлюцька громада попросила Президента та органи державної влади допомогти вирішити питання щодо «недопущення розробки Городнявської ділянки Буртинського родовища графітів».