За словами заступника міністра охорони здоров`я - головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, податки на вживання доданого цукру чи різні види обмежень діють у 107 країнах світу. Цю світову практику підтримують ВООЗ і МОЗ. Адже необхідно дбати про найдорожче — здоров’я наших громадян. 

До прикладу, в Мексиці запровадження такого податку призвело до того, що на 39 % знизився рівень захворюваності дітей на ожиріння. А у Великій Британії податок змусив виробників зменшити рівень цукру в солодкій газованій воді вдвічі, щоб не сплачувати додаткові кошти до бюджету.

Наразі у Верховній Раді України зареєстровані два законопроєкти: № 9032-1 (https://bit.ly/42HAZxf) і № 9033-1 (https://bit.ly/3VMHigZ).

⓵ Перший через зміни до Податкового кодексу запроваджує ставку податку на мінеральні та газовані води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматичних речовин в обсязі 0,1 євро (4 грн) на один літр напою (у Бельгії такий податок становить 0,53 євро, у Польщі – 0,19 євро).

⓶ Другий — визначає, що отримані від сплати податку кошти планують спрямувати на реалізацію програм із запобігання неінфекційним захворюванням та лікування від них, а також на підтримку програми дитячого харчування в школах, що ініціювала дружина президента Олена Зеленська.