Оскільки мільйони людей залишилися без даху над головою та захисту, ЄС і НЕФКО розпочали співпрацю, щоб оперативно допомогти в реконструкції та будівництві нового житла.

Програма реалізується в малих і середніх громадах у західних та центральних регіонах України. Здійснюється ремонт та реконструкція наявних муніципальних споруд у десяти містах – Чернівцях, Чорткові, Івано-Франківську, Хмельницькому, Ківерцях, Ковелі, Луцьку, Рівному, Золочеві та Звягелі. Загальне фінансування програми збоку ЄС становить 19,4 мільйона євро, а на кожен проєкт виділяється від 1,5 до 2,5 мільйона євро залежно від його обсягу та потреб громади. Грантові інвестиції покривають вартість технічного проєктування, будівельних робіт і матеріалів, управління проєктом і моніторингу.
Поточні проєкти спрямовані на відновлення, реконструкцію та перепрофілювання наявних муніципальних споруд (гуртожитків, закладів охорони здоров’я, адміністративних будівель, шкіл та дитячих садків), які можуть бути використані для розміщення ВПО. Усі проєкти пройшли стадію закупівель, у більшості громад тривають будівельні роботи. Комплекс заходів, які планується реалізувати, включає внутрішні ремонтні роботи, теплоізоляцію будівель, встановлення обладнання для опалення, електро- та водопостачання, заміну вікон та дверей, а також облаштування зон відпочинку надворі.
Очікується, що ремонт перших житлових об’єктів буде завершено протягом осені, а закінчити всі десять проєктів планується до кінця 2023 року. Завдяки реалізації програми близько 1800 ВПО отримають житло та доступ до основних муніципальних послуг.