Україна поточного сезону за виробництвом пшениці опустилася з 7 на 10 місце на світовому ринку. Про це йдеться в матеріалі «ТОП-10 країн виробників пшениці у 2022/23 МР» на Latifundist.com.

Як зазначається, сезон 2021/2022 завершився рекордним показником у 780,3 млн т, сезон 2022/2023 фінішує з новим досягненням — 788,3 млн т, а в сезоні 2023/2024 USDA прогнозує черговий рекорд — 789,8 млн т.
При цьому перша п’ятірка країн-виробників пшениці залишається незмінною. Це — Китай, Індія, рф, США та Франція. Незмінним лишається і місце ЄС у світовому виробництві, у 2022/2023 МР — 134,3 млн т. Більше пшениці виробляє лише Китай.

«Україна поточного сезону здала свої позиції на світовому ринку — за обсягами виробництва пшениці спустилася з 7 до 10 місця у світі, тобто до рівня 2014/15 МР. Однак якщо врахувати, що увесь сезон українські аграрії відпрацювали в умовах війни з росією, утримання Україною статусу одного з десяти найбільших світових виробників пшениці цілком можна зарахувати до головних досягнень 2022/2023 МР», — йдеться в матеріалі.

До того ж, як виявилося, багато хто з українських аграріїв пристосувався до вирощування пшениці в екстремальних умовах воєнного часу. Наприклад, LNZ Group цього сезону в межах проєкту LNZ-Hub презентує фермерам 5 нових сортів озимої остистої пшениці зі своєї селекційної лінійки LEGEND. «Всі нові сорти пшениці, які ми виводимо на ринок, відрізняються високою посухо- та зимостійкістю, толерантністю до основних хвороб та мають стійкість до вилягання і осипання зерна. Не менш важливо, що ми їх вирощуємо на власних полях, тобто вони повністю адаптовані до кліматичних умов України. Наприклад, наш новий сорт «ЛНЗ Протект» демонструє високий потенціал врожайності в стресових умовах. Невибагливий до умов вирощування і попередників. А «ЛНЗ Лайт» має високий коефіцієнт кущення, що важливо при вирощуванні пшениці в посушливих умовах», — розповів Роман Франчук, директор з аграрного виробництва LNZ Group.