Два опалювальні сезони поспіль, 2021/2022 та 2022/2023 років, незважаючи на зростання цін на енергоносії, заробітні плати, необхідність ремонтних робіт через обстріли, органи місцевого самоврядування стримали тарифи на тепло для мешканців за рахунок власних коштів.

Всупереч Закону України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування», згідно з яким держава зобов’язана за рахунок коштів державного бюджету компенсувати громадам різницю в тарифах на послуги теплопостачання та гарячого водопостачання, заборгованість держави, за даними Міністерства розвитку громад та інфраструктури України, на кінець ІІ кварталу 2023 року складе 36 млрд грн.
«Відсутність компенсації різниці в тарифах, низький рівень розрахунків за отримані послуги, збитки внаслідок повномасштабної агресії російської федерації, примусове стягнення коштів постачальниками природного газу з рахунків підприємств теплопостачання тощо, - все це унеможливлює підготовку підприємств теплопостачання до опалювального сезону 2023/2024 та ставить під загрозу його проходження в цілому», - підкреслюють в Асоціації міст України.
Саме тому міські та селищні ради, їх виконавчі комітети, а також військові адміністрації почали приймати звернення до Кабінету Міністрів України про забезпечення компенсації з різниці в тарифах підприємствам ТКЕ для можливості їх підготовки до зими.
Станом на 15 червня 2023 року такі рішення та звернення до Уряду вже ухвалили 30 громад. Є серед них і громади з Хмельниччини. Зокрема, відповідні рішення ухвалили міськради у Хмельницькому і Старокостянтинові.
Зазначимо, що Асоціація міст України неодноразово зверталася до Уряду щодо необхідності якнайшвидшого вирішення цієї проблеми.
Від рішення Уряду залежить зараз, чи буде направлений на розгляд Парламенту проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо компенсації різниці в тарифах підприємствам теплопостачання, водопостачання та водовідведення», який передбачає виділення з Державного бюджету України 36 млрд грн на компенсацію різниці в тарифах.