Перераховано пенсії працюючим пенсіонерам. Перерахунок проведено з 1 квітня 2023 року, а виплата здійснюється у червні.

Чому, власне, пенсії перераховано аж у червні? За словами Олександра КРУПИ, начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Хмельницькій області, з 1 січня 2021 року запроваджено щоквартальне подання звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб. Тому дані про страховий стаж застрахованих осіб за перший квартал 2023 року відобразились у реєстрі застрахованих осіб лише у середині другого кварталу. Отже, 1 квітня 2023 року даних про страховий стаж та заробітну плату за січень-лютий 2023 року в реєстрі ще не було, тому автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам проведено після надходження відомостей про сплату єдиного внеску за цей період. Виплата перерахованих пенсій проводиться у червні поточного року з доплатою з 1 квітня 2023 року.
Як зазначив Олександр Володимирович, щорічний автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам проводиться з 1 квітня 2018 року відповідно до Закону України «Про загальнообовʼязкове державне пенсійне страхування». Перерахунок здійснюється (без додаткового звернення особи) тим пенсіонерам, які станом на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на його проведення. Тобто:
— після призначення або попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати і набули не менше як 24 місяці страхового стажу – визначається найбільш вигідний варіант перерахунку: з дорахуванням стажу або стажу і заробітної плати після призначення/попереднього перерахунку пенсії;
— після призначення або попереднього перерахунку пенсії   продовжували працювати і набули менше 24 місяців страхового стажу, але пройшло не менше 2 календарних років — з дорахуванням лише набутого страхового стажу.
Варто зауважити, що на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Хмельницькій області перебуває 89 тисяч працюючих пенсіонерів. Перерахунок пенсій із дорахуванням страхового стажу проведено для 21,8 тисячі осіб. З них отримали підвищення 8,9 тисячі.
Із загальної кількості перерахованих пенсій для 5,2 тисячі осіб проведено перерахунок і з врахуванням заробітної плати. З них отримали підвищення 2,6 тисячі осіб.
Зовсім скоро відбудеться ще один автоматичний перерахунок. З 1 липня 2023 року буде перераховано пенсії, призначені відповідно до Законів України “Про державну службу”, “Про службу в органах місцевого самоврядування”, “Про статус народного депутата України”, “Про наукову і науково-технічну діяльність”, відповідно до пункту 5 Постанови Кабінету Міністрів України від 24.02.2023 №168 “Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році”.
Пенсії, призначені за спеціальними законами до 1 січня 2023 року (без урахування надбавок, підвищень, пенсії за особливі заслуги, індексації та інших доплат, встановлених законодавством), підвищаться на коефіцієнт збільшення 1,197 (у межах максимального розміру пенсії, визначеного законом).