29 червня 2023 року Держмитслужба України надала статус Авторизованного економічного оператора (АЕО) компанії «Епіцентр К». Це підприємство стало другим в Україні, яке отримало авторизацію АЕО.

Програму АЕО, яка відповідає нормам ЄС, запроваджено в Україні у серпні 2020 року. Це було одним із зобов’язань України за Угодою про асоціацію з ЄС. У підготовці необхідного законодавства та підзаконної нормативно-правової бази, інформуванні персоналу та бізнесу, експертизі, забезпеченні технічними та програмними засобами українському уряду технічно і консультативно допомагав ЄС через програми EU4PFM та RST.
Як відомо, перший Авторизований економічний оператор з’явився в Україні 18 березня 2021 року. Зараз, за повідомленням Держмитслужби, на розгляді на різних етапах перебуває 14 заяв про надання авторизацій АЕО.
За словами міжнародного експерта EU4PFM з питань митниці Вітяніса Алішаускаса, «збільшення числа авторизованих економічних операторів дуже важливо для України, оскільки підвищення рівня використання програми АЕО є серед пріоритетних завдань у митній сфері в контексті заявки України на вступ до ЄС». За його словами, про це йдеться у Висновку Єврокомісії від 1.02.2023.
Статус АЕО надає підприємству можливість пріоритетного та більш швидкого доступу до спрощень, передбачених Митним кодексом України та Конвенцією про процедуру спільного транзиту, а головне – до переваг АЕО. Серед вагомих переваг – виконання митних формальностей в першочерговому порядку, зменшення автоматизованою системою управління ризиками форм та обсягів митного контролю щодо товарів підприємства.