Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло британську корпорацію Unilever до переліку міжнародних спонсорів війни. Компанії належать Domestos, Axe, Rexona, Dove, Calve, Rama, Brooke Bond, Lipton, Crème Bonjour, CIF, Knorr, Sunsilk, Timotei, CLEAR, «Чиста Лінія» та інші. Про це повідомляється на сайті агентства. Підставою стало те, що підприємства компанії досі працюють в рф, де сплачують податки, роблячи свій внесок у продовження війни росії проти України.

Загалом в рф на підприємствах Unilever працюють понад 3000 співробітників. У 2022 році на частку російського бізнесу припало 1,4% обороту Unilever і 2% її чистого прибутку, який в 2022 році зріс на 24,9% в порівнянні з 2021 і склав €8,03 мільярдів.
Виторг компанії торік зріс до €60,1 млрд (+14,5%). Продажі Unilever виросли в усіх категоріях, найбільше — продажі косметики (+20,8%).
Після повномасштабного вторгнення росії в Україну компанія пообіцяла призупинити весь імпорт та експорт своєї продукції в росію та з неї, а також припинити всі медійні та рекламні витрати. Проте її підприємства в Омську, Єкатеринбурзі, Санкт-Петербурзі та Тулі досі продовжують свою роботу, а офіси — операційну діяльність, забезпечуючи присутність брендів у точках продажу.
Щобільше, протягом року війни прибуток Unilever Russia подвоївся з 4,8 млрд рублів (€56 мільйонів) у 2021 році до понад 9,2 млрд рублів (€108 млн) минулого року.
Крім того, як додають у НАЗК, завдяки отриманому значному прибутку (+91%) Unilever Russia вдалося збільшити капітал до 34,5 млрд рублів у 2022 році з 25,3 млрд рублів у 2021 році або на +37%.
Податків до бюджету рф за 2022 рік Unilever Russia заплатила близько $50 млн.
«Ми внесли цю компанію до переліку міжнародних спонсорів війни, оскільки їхні сотні мільйонів податкових внесків до бюджету рф допомагають фінансувати війну проти України та можуть таким чином навіть опосередковано фінансувати якусь групу російських найманців», — підкреслив Голова НАЗК Олександр Новіков.
НАЗК уже внесло понад 30 компаній до переліку міжнародних спонсорів війни. У переліку вже є Bonduelle, P&G, «Райффайзен Банк», Xiaomi, Milka, а також мережі роздрібної торгівлі «Ашан», Leroy Merlin і Metro.